JanKoWeb: Hudba - Kytara: praktické pomůcky - akordy a hmatníky

Kytara: praktické pomůcky - akordy a hmatníky

Dlouho jsem se nemohl naučit tóny na kytaře, nebo třeba hodně vysoké posuny základních akordů. Podobě jsem měl problém s flétnou, hlavně protože prstoklad je většinou z pohledu někoho, kdo se na hráče dívá. Proto jsem si udělal tyhle kartičky. Dělány jsou v Google Sheets.

Jankův hmatník pro kytaru

Můj hmatník pro kytaru, mandolínu a ukulele (D ladění). Na kytaře ukazují basové struny na daném pražci svými tóny akordy, které zazní v držení akordu dané struny s baré. Například 3. pražec (od nejhlubší): G,C,F - dám-li na třetí pražec barré a zahraji jakoby prstoklad akordu Edur, zní G. Podobně prstoklad Adur -> zní C, prstoklad Ddur -> zní F. Pro naučení je to velmi praktická pomůcka.

Jankův hmatník pro kytaru
Jankův hmatník pro kytaru

Jankův prstoklad na flétnu

Prstoklad na sopránovou flétnu, který je proti většině prstokladů je tento z pohledu hráče. Pokud se vytiskne dostatečně zmenšený, jde izolepou přilepit přímo na flétnu a člověk jej tak má pořád po ruce (nebo spíš po oku).

Jankův prstoklad na flétnu
Jankův prstoklad na flétnu

Jankova akordická tabulka

Minimalistická tabulka, která tvoří přehled nejpoužívanějších pokročilých akordů. Spoléhá na posouvání základních akordů E, A, D (proto tři sloupce). Je sestavena tak, aby se odvozené akordy dobře pamatovaly (proto je základní durový akord často znázorněn vybarvením políčka). Co políčko, to struna.

Jankova akordická tabulka
Jankova akordická tabulka

Kdybyste chtěli zdroják, napište mi.

Rubrika Hudba | Tagy Kartičky, Kytara, Mandolína, Flétna | Po 18.05.2015 | 27016x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Naděje je stav ducha, který dává smysl našemu životu."

V. Havel