JanKoWeb: Jak a proč? - Co je to vlastně vítr a jak vzniká?

Co je to vlastně vítr a jak vzniká?

V tomto článku jsem se pokusil názorně ukázat, jak vlastně vzniká vítr. Článek je určen hlavně laické veřejnosti a zvídavým dětem.

Co je to vzduch?

Vzduch je plyn, který se skládá s velmi maličkých částic - molekul. Tyto molekuly si můžeme představit jako malé míčky.

Zatímco v pevných látkách (stůl, židle, ty...) jsou tyto míčky pravidelně uspořádány, v plynech se volně pohybují - to je důvod, proč nás vzduch moc neomezuje v pohybu.

Cítit jej můžeme třeba když si před obličejem rychle zamáváme rukou, nebo třeba při běhu, na kole... To, co cítíte, jsou molekuly vzduchu, ony malé míčky, které mám naráží do obličeje. Jsou ale tak malé, že vám neublíží, jen je cítíte jako vítr.

Jak vítr vzniká?

Vítr vzniká tak, že se příroda snaží vyrovnat tlaky vzduchu na různých místech (třeba mezi loukou a lesem, mezi městy, státy...). Když dojde k tomu, že na dvou místech je různý tlak vzduchu, aby se tyto tlaky vyrovnaly, začne foukat vítr. Není to nic jiného než proud molekul vzduchu, které se snaží dostat z oblasti vyššího tlaku vzduchu (je jim tam moc horko - viz Jak souvisí tlak s teplotou), do oblasti nižšího tlaku vzduchu.

Co je to tlak vzduchu?

Představte si nafouknutý balonek. Uvnitř je vzduch. Tlak vzduchu popisuje, jak moc molekuly vzduchu naráží na stěny balónku. Čím vyšší tlak, tím silněji do balonku buší.

Jak souvisí tlak vzduchu s teplotou?

Tlak vzduchu úzce souvisí s teplotou vzduchu. Teplý vzduch má ve stejném objemu vyšší tlak, než studený. Je to dáno tím, že teplo si můžeme představit jako kmitání, vrtění a tření molekul vzduchu. Čím teplejší je vzduch, tím více se jeho molekuly třou o sobe a tím má vyšší teplotu. Je to jako když třete dlaněmi o sebe - tam se třou molekuly vaší levé ruky s molekulami vaší pravé roky, což má za následek, že cítíte teplo.

A jak vznikají různé teploty vzduchu? Třeba tím, že někde svítí sluníčko více a někde méně, závisí to na povrchu země, jestli je tam třeba les nebo louka (mají totiž různou odrazivost - sluneční záření "pohlcují" různě silně).

Proč to vítr dělá, že fouká?

Příroda (stejně jako lidé) se většinou snaží minimalizovat rozdíly, energii, "námahu"... (mnozí lidé tak s oblibou činí třeba na gauči u televize)

Proto vítr fouká. Snaží se, aby všude byl tlak vzduchu stejný.

Odkazy

Co dělá vítr, když nefouká?

Rubrika Jak a proč? | Tagy Vítr | Ne 11.08.2013 | 9477x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Čas je nejlepší soudce a trpělivost nejlepší mistr."

Guy de Pourtales