JanKoWeb: Open source - Linux pod Windows - Wubi versus VirtualBox
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den proti hluku.


Linux pod Windows - Wubi versus VirtualBox

V tomto článku se podíváme na nejrychlejší cestu, jak začít s Linuxem v případě, že se s Linuxem chceme pro začátek hlavně seznámit a nechceme provádět zásadnější a dlouhodobé zásahy do struktury počítače.

Wubi - instalace Ubuntu na Windows

Projekt Wubi nainstaluje Linuxovou distribuci Ubuntu pod Windows jako obyčejný program, který lze posléze zase běžným způsobem odinstalovat.

Výběr systému, který se spustí, se volí při bootu (staru počítače). Přechod mezi oběma systémy je tedy možný po restartu. Složky Windows jsou ale z Linuxu přístupné.

Wubi vytvoří na souborovém systému NTFS, který používá Windows, jeden velký soubor, do kterého ukládá instalaci Linuxu. Podle některých zdrojů prý takto dochází k fragmentaci disku, nicméně by to mělo být stejné, jako když si na disk uložíte ISO DVD. Též dochází k mírnému zpomalení Linuxu (tím, že běží nad Windowsím NTSF systémem).

Při instalaci Linuxu pomocí Wubi nebude v Linuxu fungovat hibernace.

VirtualBox

Instalace VirtualBoxu umožňuje vytvoření virtuálního PC, do kterého lze bez zásahu do Vašeho stávajícího systému bezpečně (bez rozdělování disků apod.) nainstalovat řadu distribucí Linuxu, ale lze emulovat i některé verze Windows nebo Mac. Podívejte se na přehled podporovaných systémů, které byste s pomocí VirtualBoxu měli být schopni virtuálně rozběhat.

VirtualBox umožňuje ukládat (zálohovat) aktuální stav virtuálního stroje (hodí se pro experimentování). Systém ve virtuálním stroji může běžet podobně jako běžná aplikace v okně, přepínání mezi hostitelským a virtualizovaným systémem je tedy velmi jednoduché. VirtualBox dokonce obsahuje nástroje, které to ještě více ulehčují (např. sdílení schránky apod.).

Na druhou stranu logickým závěrem výše uvedeného je to, že dochází k větší spotřebě systémových prostředků (běží vlastně současně dva systémy).

VirtualBox také obsahuje tzv. mód Seamless, který umožňuje vybranou aplikaci z virtuálního stroje jaksi "vysunout" do hostitelského systému a pracovat tak se zdánlivě nemožnou kombinací (na Wikipedii píší jako příklad IE v Linuxu, ovšem takového člověka si nedokáži představit).

Výhod VirtualBoxu je ještě více. Existuje k němu také poměrně rozsáhlá dokumentace.

Srovnání - Wubi nebo VirtualBox?

Wubi VirtualBox
uživatelská náročnost začátečníci pokročilí
univerzálnost nízká (pouze Ubuntu) vysoká (lze nainstalovat mnoho distribucí a dělat s nimi pokusy)
instalace velmi jednoduchá (jako běžný program) jednoduchá (nutný následný výběr a instalace distribuce Linuxu)
výkon vyšší (omezuje jej prakticky jen souborový systém Windows) střední (běží zárověn Windows a "v nich" virtuální PC)
bezpečnost střední (fragmentuje disk) vysoká (běží jako virtuální PC)
přepínání systémů pouze při bootu při běhu (Linux může běžet jako okno aplikace)
možnosti nastavení velikost na HDD přidělená RAM, velikost na HDD (lze volit fixně nebo i dynamicky) a řada dalších
Já osobně jsem se rozhodl pro první omak Linuxu pro VirtualBox díky jeho univerzalitě.

Zdroje

Instalace Wubi, Instalace VirtualBoxu, http://windows-linux.cz/virtualbox/stazeni-pocitac/.

Články a fóra: http://cs.wikipedia.org/wiki/VirtualBox, http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=916346, http://www.techsupportforum.com/alternative-computing/linux-support/408739-wubi-vs-virtualbox-ubuntu-winvista-machine.html, http://www.backports.ubuntuforums.org/showthread.php?t=1364155

Rubrika Open source | Tagy Linux, Wubi, VirtualBox, Instalace, Windows | St 17.02.2010 | 3792x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Člověk má tři cesty, jak moudře jednat. Nejprve přemýšlením, to je ta nejušlechtilejší cesta. Druhá cesta vede napodobováním, ta je cestou nejlehčí, a třetí cesta, zkušenosti, je tou nejtvrdší."

Konfucius