JanKoWeb: Open source - Stellarium: hvězdná obloha jako na dlani
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den ptačího zpěvu.


Stellarium: hvězdná obloha jako na dlani

Program Stellarium je Open source projekt, který přináší hvězdnou oblohu přímo do Vašeho počítače. Pojďme se podívat, co všechno umí...

Stellarium přináší do Vašeho počítače 3D obraz reálné hvězdné oblohy, včetně popisů hvězd, souhvězdí, planet, mlhovin, případně dalších vesmírných těles.

Stellarium - ukázka programu
Stellarium - ukázka programu

K čemu je to dobré?

Viděli jste na obloze hvězdu či souhvězdí a zajímalo by Vás, co je zač? Dnes již nemusíte lovit v papírových mapách noční oblohy, práci Vám velice usnadní třeba takový program, jakým je právě Stellarium.

Ocení jej všichni (nejen) amatérští astronomové, ale myslím si, že i zcela laická veřejnost.

Velmi rychle najdete, co za hvězdy či souhvězdí jste viděli. Hlavní výhodou proti papírovým mapám hvězdné oblohy je rychlejší zorientování se a též možnost automatického vyhledávání.

Případně pokud máte přenosný počítač, nic Vám nebrání vzít si jej s sebou na noční procházku a snadno a velmi rychle identifikovat různá vesmírná tělesa.

Funkce programu

Po zvolení Vaší aktuální polohy (buď souřadnicemi, nebo přibližně z nabídnutého výběru - za Českou republiku máte na výběr z několika desítek větších měst) a při správném nastavení času ve Vašem počítači můžete pozorovat oblohu tak, jak je právě nad Vámi, což se hodí zejména, máte-li přenosný počítač venku, při kterém též s výhodou využijete noční režim (viz dále).

Program umožňuje zobrazení horizontu, hvězdy zobrazuje s velice reálným jasem a umožňuje zapnout/vypnout: popisky, obrázky souhvězdí, mlhoviny, ekvitoriální mřížku a další...

V programu též můžete nastavit počet hvězd, které jsou vidět, dále třeba míru světelného smogu, aktivovat můžete různé pohledy (včetně zkreslení zakřivením apod.), míru mihotání hvězd nebo třeba počet padajících hvězd za hodinu (to už je spíše taková lahůdka).

Velmi praktickou věcí je noční režim, který minimalizuje oslnění uživatele světlem displaye (zobrazení jaksi zčervená - červená barva totiž nejméně oslňuje, proto ji také při nočním pozorování astronomové používají místo bílých či žlutých svítilen).

Opravdu nutno poznamenat, že se jedná o velmi šikovný a sofistikovaný program.

Hardwarové a uživatelské nároky

Stellarium existuje ve verzi jak pro operační systémy Windows, tak pro Linux i Mac. Program je k dispozici zcela zdarma a v češtině.

Co se uživatelské náročnosti týče, práce s programem je velice jednoduchá a intuitivní, zvládne ji myslím i naprostý laik.

Osobní zkušenost

Dříve jsem hvězdy občas pozorovat s mapou hvězdné oblohy, ale když jsem se chtěl podívat, co vlastně vidím, potřeboval jsem si na mapu posvítit a tak sem si pak zase delší dobu musel zvykat, než se oči adaptovaly na tmu.

Stellarium umožňuje použití nočního režimu (červené zobrazení), který neoslňuje. Zároveň si mapu můžete natočit přesně tak, jak hvězdy právě vidíte nad sebou. Dříve jsem poznal a hlavně našel jen pár souhvězdí, ale když jsem si s sebou ven nedávno vzal ven notebook se Stellariem, žasl jsem, jak snadné je s jeho pomocí najít i ty nenápadnější souhvězdí a hvězdná tělesa.

Řešení problémů

Konfigurační soubor Stellaria config.ini by se měl nacházet ve složce Stellarium, na Windows XP v C:\\Documents and Settings\\USER\\Data aplikací\\Stellarium\\, kde USER je Vaše uživatelské jméno do Systému.

Špatné zobrazování znaků a nečitelnost popisků

Za položku "[main]" v souboru config.ini přidejte:

use_qpaintenginegl2 = false
Reference: Fonts unreadable in 0.10.4.

Špatné zobrazování českých znaků

Na Windows XP se mi stalo, že se mi komolily některé české znaky. Stačilo změnit font použitého písma z DejaVuSans.ttf na Arial.ttf. Jak?

Vytvořte si (pro jistotu) kopii souboru config.ini a v originálu změňte řádek:

base_font_name                      = DejaVuSans.ttf
na:
base_font_name                      = Arial.ttf

Rubrika Open source | Tagy Hvězdy, Astronomie, Stellarium, Open source, Pozorování | So 10.07.2010 | 4883x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Nezbytným krokem k tomu, abyste od života získali věci, po kterých toužíte, je rozhodnout se, co vlastně chcete."

B. Stein