JanKoWeb: Počítače a IT - Internet: kouzla s cache prohlížečů aneb jak vykřesat třeba navštívané video, které už není dostupné
jankoweb.wz.cz
Den Červeného kříže a Osvobození ČR.


Internet: kouzla s cache prohlížečů aneb jak vykřesat třeba navštívané video, které už není dostupné

Cache je adresář, do kterého si prohlížeče stahují data, aby v případě opakované návštěvy daných stránek nemusely obsah stahovat znovu.

Při uložení videa například z youtube, které jeden den je a druhý den již není lze s trochou štěstí vykřesat obsah z cache prohlížeče. Pokud ji máte dostatečně velkou (viz nastavení prohlížeče). 

Kde se adresář s cache nachází zjistíte z nápovědy svého prohlížeče, nebo třeba z google zadáním "cache adresář PROHLÍŽEČ" (kde samozřejmě PROHLÍŽEČ je konkrétní název Vašeho prohlížeče).

Praktická je pro takový případ i uživatelsky přívětivá utilita VideoCacheView. Umí najednou a lehce ukázat veškerá videa z cache většiny prohlížečů (Internet Explorer, Firefox, Opera, Chrome) a zobrazit i informace o původu, typu souboru, změnách atd. Pokud ale Vaše hledané video je na červeném řádku, bohužel se ve Vaší cache nenachází (zůstal o něm jen záznam).

Při insalaci utility z BrotherSoft ale pozor na to, že se chce instalovat ještě další "praktický" software, je třeba s tím při instalaci nesouhlasit. Doporučuji ten link, co je výše, to je jen zip.

 

VideoCacheView
VideoCacheView

Další praktické utility pro konkrétní prohlížeče.

Ruční postup

Ručně to jde taky, ale je to o dost pracnější. Je třeba najít adresář cache v počítači (některé prohlížeče jej mají v systémových složkách, takže pokud je máte skryty a nerozumíte tomu, nevrtejte se v nich), podle data a velikosti souboru (videa jsou typicky v řádech MB) odhadnout, co asi může být video (v Opeře jsou všechny soubory z cache nazvány sekvencí znaků s příponou .tmp, pokud to vidíte poprvé, můžete z toho být docela paf;-) a přehledné to opravdu není) a zkusit takto vytipovaný soubor přejmenovat na *.flv. S trochou štěstí se to může podařit.

Rubrika Počítače a IT | Tagy Cache, Prohlížeče | Po 28.01.2013 | 1598x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Žádné zlo se ještě nepodařilo odstranit tím, že byly odstraněny jeho symptomy. Je třeba odstranit jeho kauzu."

V. Havel