JanKoWeb: Počítače a IT - Práce s příkazovým řádkem ve Windows pro úplné začátečníky
jankoweb.wz.cz
Den Slunce a světový den svobody tisku.


Práce s příkazovým řádkem ve Windows pro úplné začátečníky

Stručný návod pro práci s příkazovým řádkem na Windows pro úplné začátečníky.

Předem se omlouvám všem znalým - budu používat velká zjednodušení.

Co je příkazový řádek?

Příkazový řádek, command line, konzole - laicky řečeno je to označení pro takovéto černé okénko, které na vás možná u některých programů někdy na chvilku při jejich spouštění vyskočilo.

Dají se do něj psát rozličné příkazy a když člověk ví co dělat, velice to umí usnadnit práci třeba tam, kde potřebujete dělat něco opakovaně. Na druhou stranu, černé není samo sebou - černé je jako tma - a tmy se někteří lidé bojí. A dobře dělají, protože nesprávným použitím příkazového řádku si můžete na počítači nadělat pořádnou paseku, takže velmi dávejte pozor, co děláte a příkazy, které do něj píšete dvakrát kontrolujte a vždy si buďte jisti, že víte, co onen příkaz dělá. Nezkoušejte něco, o čem jistě nevíte, co to udělá!

Tolik pár slov úvodem, nyní nějaký příklad.

Spuštění příkazového řádku - aneb kde ji najdu?

Na Windows dejte Start / Spustit (Run) a napište cmd (jako command line) a potvrďte. Nebo můžete využít konzoli, kterou nabízí třeba Total Commander - je to to jednořádkové okénko úplně dole. Do něj můžete psát příkazy, které se budou interpretovat nad daným otevřeným adresářem.

Příkazový řádek
Příkazový řádek - vidíme, že se nacházíme v adresáři 'C:/Users/Honza'

Dávkový soubor

Do konzole můžete přímo psát příkazy, které se odentrováním ihned vykonají. Nebo si můžete napsat tzv. dávkový soubor, který obsahuje více příkazů a jeho spuštěním (byť obyčejným poklepáním na soubor ve Windows) se spustí konzole a příkazy se provedou. Takový soubor má příponu *.bat.

Na co si dát pozor

Pokud chcete napsat znak procenta v dávkovém souboru, je nutné jej zdvojit: "%%". Jinak se vezme jako komentář.

Příklad použití

Příkladem může být článek Tisk: příprava obrázku s textem aneb odstranění pozadí, kde máme ve složce ImageMagick program convert.exe a chceme mu podstrčit obrázek (input.jpg) k úpravě. Předpokládám, že obrázek input.jpg máme ve stejném adresáři, jako je convert.exe. V Total Commanderu stačí najít tento adresář a do okénka dole napsat:

convert.exe input.jpg -colorspace Gray -lat 30x30-3% -median 1x1 output.jpg

Pokud chceme použít okno Příkazového řádku Windows, otevřeme jej (viz výše) a nyní se ale musíme proskákat na adresář ImageMagick. Standardně se totiž Příkazový řádek otevře nad adresářem Dokumenty nebo tak nějak. Ale my chceme adresář ImageMagick (řekněme, že jej máme na C:/Program/ImageMagick - ale v příkladu otevření konzole výše máme otevřen adresář C:/Users/Honza. Než spustíme výše uvedený příkaz, musíme se dostat do adresáře, ve kterém se convert.exe nachází.

Změna adresáře

Skok na adresář o patro výš se provede příkazem 'cd ..' (písmena c, d, mezera, tečka, tečka), skok do adresáře se provede příkazem 'cd ADRESAR' (kde ADRESAR je jméno požadovaného adresáře).

Rubrika Počítače a IT | Tagy Konzole, Příkazový řádek, Windows | St 11.01.2012 | 4180x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Každý je ochoten udělat nesmírné množství práce, pokud se nejedná o práci, kterou by měl udělat teď hned."

R. Benchley