JanKoWeb: Počítače a IT - Uložení stránek pro prohlížení offline
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den proti hluku.


Uložení stránek pro prohlížení offline

Občas se stane, že si člověk potřebuje stáhnout vícero webových stránek pro prohlížení offline (např. se chystá někam, kde není připojení k internetu). Podívejme se, jak lze šikovně stáhnout třeba celý seriál na určité téma pro offline prohlížení pomocí prohlížeče Opera...

Nedávno jsem si potřeboval uložit asi 30 webových stránek jednoho seriálu o grafických formátech a trochu jsem narazil. Pravda, existuje spousta programů, které umí udělat kopii serveru pro offline prohlížení, ale těch, které jsou zdarma a přitom jsou kvalitní moc není. Nejzajímavější je asi HTTrack Website Copier, nicméně v praktickém užití se mi moc nezamlouval. Začal jsem tedy zkoumat, zda by nebylo možné jednoduše stáhnout například celý seriál jen s pomocí prohlížeče...

Webový archiv mht

Soubor mht je takzvaný webový archiv. Jeho výhodou je, že uloží kompletní stránku (včetně obrázků apod.) do jednoho souboru a na jeho začátek (pokud byste prohlíželi zdrojový kód) přidá adresu, ze kterého byla stránka stažena.

Přečte jej podle mých zkušeností bez problémů Opera a IE. Firefox má svůj vlastní formát.

S tímto formátem mám výborné zkušenosti, použvám jej prakticky výhradně. Pokud totiž stránku ukládáte jen jako html, neuloží se obrázky (uloží se jen odkazy) nebo se uloží do zvláštní složky, která dělá při přesouvání a archivaci souboru problémy.

Opera - hromadné stažení více stránek do mht

Návod 1 (více klikání myší)
- otevřete stránku, která obsahuje odkazy na požadované stránky v novém okně (kontextové menu - Otevřít v novém okně

- požadované odkazy otevřete klikáním myši a přidržením Ctrl+Shift (otevření do nového panelu na pozadí)
- postupně prijděte všechny panely a pomocí "Ctrl+S" - uložit jako - je uložte jako webový archiv (mht).

Postup 2 (rychlejší, ale mírně složitejší)
- otevřete stránku, která obsahuje odkazy na požadované stránky v novém okně (kontextové menu - Otevřít v novém okně
- zvolte Nástroje / Odkazy, v okně Odkazy vyberte (případně s pomocí Shift nebo Ctrl pro hromadné označení) odkazy, které reprezentují požadované obsahové stránky (někdy jsou zvýrazněny), klikněte na ně pravým tlačítkem a zvolte "Otevřít jako nový list na pozadí"
- otevřete panel Okna (z hlavního panelu, ten standardně zobrazíte/skryjete klávesou F4), vyberte indexovou stránku a stiskněte "Ctrl + S" - Uložit jako. Zvolte požadované umístění, formát mht a soubor uložte - tím se také nastaví cesta pro další ukládání.
- v panelu Okna označte všechny požadované stránky a stiskněte opět "Ctrl + S" - uložit jako. Dojde k několikanásobnému otevření dialogového okna, ale díky nastavení cesty v předchozím kroku stačí jen klikat na Uložit.

Přeji dobrou zábavu.

Rubrika Počítače a IT | Tagy Mht, Offline, Hromadné, Stahování, Opera | St 23.09.2009 | 11847x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Člověk má tři cesty, jak moudře jednat. Nejprve přemýšlením, to je ta nejušlechtilejší cesta. Druhá cesta vede napodobováním, ta je cestou nejlehčí, a třetí cesta, zkušenosti, je tou nejtvrdší."

Konfucius