JanKoWeb: Počítače a IT - WinAmp - multimediální přehrávač s podporou podcastu

WinAmp - multimediální přehrávač s podporou podcastu

WinAmp má kromě široké podpory hudebních formátu (MP3, WMA, OGG...), videa (AVI, FLV - známé například ze serverů jako Youtube, AVI...) a internetového rádia (mpu) také podporu podcastu, který jistě oceníte třeba při poslechu rozhlasových pořadů offline, na což se dnes zaměříme.

Stažení WinAmpu

WinAmp Full - free verze přehrávače (existuje ještě odlehčená a prý rychlejší verze Lite, ta ale dle mých zkušeností neobsahuje Media Library).

Čeština pro WinAmp.

Instalace

Spusťte stažený souboru WinAmpu. Otevře se průvodce instalací, zvolte - Next, I agree (licence) - zvolte Cestu.

V okně Choose Components doporučuji nechat instalaci Full, ale odškrtnout: WinAmp agent (aplikace sledující asociace souborů, další zbytečnost, která Vám bude běžet neustále na pozadí), ve Media Library Online media (osobně mi to v knihovně dost vadí a překáží).

Dále vyberte kde všude chcete mít ikony a v okně "Get the most out of Winamp" doporučuji vše odškrtnout (tedy dle uvážení, osobně nemám rád, když se mi programy až přílišně cpou do systému).

Poslední krok je stisk tlačítka Install. Poté můžete Winamp spustit, přičemž Vám program nabídne ještě nastavení detailů, jako třeba volbu skinu, asociaci souborů a tzv. Feedback, kde doporučuji odškrtnout políčko Allow anonymous usage statistic.

Po dokončení výše uvedené procedury se nastavení uloží a spustí se samotný program. Nelekněte se, hned se pustí demo písnička.

Nastavení češtiny

Spusťte výše stažený soubor s češtinou a k rozbalení zvolte složku, kam jste nainstalovali Winamp. Po instalaci Winamp spusťte a pravým tlačítkem myši někde v ploše hlavního okna zvolte Options / Preferences / Localization - zvolte požadovaný jazyk a klikněte na Switch to. Změna se projeví až po restartu programu.

Další nastavení budu popisovat na české verzi, ale s bublinovou nápovědou v angličtině nad kurzívou, popisující hlavní kroky nastavení.

Doporučená nastavení programu

Doporučuji změnit tato nastavení (Možnosti / Předvolby):
/Obecné předvolby / Přehrávání / - nastavení zesílení při přehrávání, dle mé zkušenosti zaškrtnutí Použít Replay Gain a nastavení na +6dB docela citelně zvýší výkon, resp. hlasitost reprodukce, což se může hodit například u notebooků. Zvýšení je na úroveň VLC Playeru, který je jinak při stejném nastavení hlasitosti ve Windows "hlasitější".
Knihovna médií - zaškrtnout Blesk v hlavním okně... - ikonka Winampu v hlavním okně bude sloužit jako tlačítko Knihovny médií
/Knihovna médií / Složka Podcast - adresář ke stahování pořadů radií
/Knihovna médií / Místní média - odškrtnout Zobrazit "Zobrazit info" (kouká to kamsi na web) a zaškrtnout
/Knihovna médií / Místní média / Sledování složky - adresáře, které budou prohledávany a zařazeny do Vaší audio knihovny
/Pluginy / Knihovna médií - pro zakázání otevírání webových stránek a hledání informací o albech odinstalovat plugin now_playing.dll (nebo tak nějak se jmenujeadresáře)

Synchronizace s MP3 přehrávačem

Pokud se po připojení MP3 přehrávače (teď mám na mysli tu malou fyzickou krabičku) podíváte do Knihovny médií (Media Library), v levém panelu by mělo být zařízení vidět (v české verzi položka Zařízení). Když na něj klepnete, objeví se skladby, které přehrávač obsahuje a v dolní části okna několik tlačítek. Nás bude nejvíce zajímat tlačítko Automaticky naplnit. Jeho stisk vyvolá dialog, kdy se Vás WinAmp zeptá, zda si přejete skladby v přehrávači smazat a nahradit novými (náhodný výběr dle oblíbenosti, lze nastavit v nastavení Knihovny médií - položka Přenosné). Bohužel jsem ale nenašel žádnou volbu, která by umožňovala ponechat původní soubory.

Poslech internetových rádií

K poslechu internetového rádia stačí najít jeho stream, odkazy najdete třeba na stránkách ČRO (obecně se nejčastěji jedná o maličké soubory *.m3u, *.pls, *.asx, které obsahují informace a adresu streamu). Stačí je stáhnout a otevřít ve Winampu a můžete s nimi pracovat prakticky jako s běžnými skladbami.

Stahování oblíbených pořadů rádia

V Knihovně médií zvolte Složka Podcast / Předplacení / Přidat - zadejte adresu podcastu, tedy rss zdroje rádia (Podcast ČRO má rss i pro jednotlivé pořady, osobně doporučuji třeba Meteor) a dejte Přidat. Načte se seznam "skladeb".

Stáhnout pořad můžete jednoduše kliknutím pravým tlačítkem myši na skladbě a zvolením Stáhnout media. Pořad se začne stahovat, průběh můžete pozorovat v záložce Stáhnout v Knihovně.

Bohužel, pokud znovu stáhnete již stažený pořad, Winamp jej začne stahovat nanovo. To mi přijde trochu nevychytané.

Výhoda proti stahování přes prohlížeč - název staženého souboru

Winamp se o strukturu stažených pořadů stará velmi pečlivě, ukládá je všechny do vybrané složky (viz výše) tak, že v ní udělá rozumnou strukturu a jednotlivé soubory pojmenuje ve tvaru "rrrr-mm-dd NAZEV_PORADU.mp3" (resp. přípona dle zdroje), což je velmi praktické pro archivaci a další správu.

Kdybyste třeba pořady ČRO stahovali ručně přes jejich stránky, museli byste každý soubor pojmenovávat ručně, protože při stahování je defaultně označen jen nicneříkajícím číselným kódem. Proto je Winamp výborným pomocníkem.

Zakázání otevírání webových stránek při přehrávání

WinAmp umožňuje automaticky hledat informace o přehrávaných skladbách na internetu. Osobně tuto možnost kvůli bezpečnosti zakazuji.

Rubrika Počítače a IT | Tagy Winamp, Hudba, Mp3 | Čt 22.10.2009 | 4186x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Bezpečí je většinou pověra. Ve skutečnosti neexistuje. Život je buď odvážné dobrodružství, nebo vůbec nic."

H. Kellerová