JanKoWeb: Projekty - Program Pamětník

Program Pamětník

Program Pamětník aneb pracujte u počítače efektivně;-)

Proč Pamětník

Program Pamětník byl jeden z mých prvních programů. Psal jsem ho hlavně z recese, protože jsem začal zjišťovat, že když člověk něco dělá u počítače delší dobu, snadno se u toho zapomene (přečtěte si článek O zkratce PC). Program je napsán v Delphi. Program je původně optimalizován pro Window 98, na Win XP funguje také.

Popis programu

Program je určen k povinnému odpočinku při práci u PC. Je naprogramován tak, že je ho možno spustit kdykoli (nejlépe pomocí správce Naplánované úlohy). Doporučuji půlhodinové intervaly.

Program vás po spuštění donutí dát si nastavenou přestávku. Pokud se ho pokusíte ukončit (např. Alt+F4, křížek je zakázán), zapamatuje si to a při příštím spuštění přestávku prodlouží (dle nastavení).

Pokud program shodíte na lištu nebo deaktivujete aktivací jiného okna, rozběhne se obnovovací limit, po jehož uplynutí (dle nastavení trpělivosti - viz dále) přestávku nastaví (opět podle nastavení).

"Legálně" program ukončíte po uplynutí času na přestávku (tedy je-li uprostřed na kartě Informace 00:00) buď stiskem tlačítka Konec (od verze 1.5 "x") v pravém dolním rohu nebo přes nabídku Program / Uložit a ukončit program nebo stiskem klávesy Esc.

Program zároveň slouží jako log, nutí vás vybrat z nabízených činností,které jste na PC za uběhlou dobu udělali.

O doběhnutí doby přestávky vás program upozorní jednak povolením tlačítka zavřít v pravém dolním rohu, zelenou informací v statusbaru a v případě, že se v pracovní složce programu nachází soubor konec.wav, přehraje ho.

Přehrávač

Do verze 1.5 byl implementován přehrávač midi a wav. Ovladač je v pravém dolním rohu. Program standardně při spuštění načte soubor hudba.wav, který se nachází v adresáři, ve kterém je program spuštěn. Při deaktivaci programu nebo při ukončení přestávky se přehrávaná hudba zapauzuje.

Tlačítko Play hraje hudbu vždy od začátku souboru, Pause zapauzuje/znovu spustí.

Nový soubor můžete otevřít přes nabídku Úpravy / Nový zvuk...

Poznámky

Ve verzi 1.6 přidána práce s poznámkami. Aktualne.txt může nyní obsahovat sekce, které program rozpozná. Syntaxe sekce: [X;popis], kde X je cislo od 1 do 9. Program zároveň automaticky přidá mezery za čísla na začátku řádku, která označují důležitost poznámky.

Nastavení ini souboru

V souboru pametnik.ini jsou nastavení programu, která můžete měnit:

[Limity]

prestavka=150 - délka přestávky v sekundách

obnoveni=30 - doba (v sekundách), za kterou se program po deaktivaci automaticky aktivuje, zároveň doba, kterou program po uplynutí trpělivosti nastavuje přestávku (do maximální doby 10min - interní nastavení)

impulz=10 - impulz (v sekundách), který je použit na změnu Status baru

[Deaktivace]

trpelivost=2 - počet možných deaktivací bez restrikcí (tedy bez nastavování přestávky; skutečný počet je trpelivost+1) a zároveň násobič základní délky přestávky po nepovoleném ukončení.

[Barvy]

formular=0 - barva pozadí základního formuláře (při maximalizovaném okně). Možné hodnoty: 1 - zelená, 2 - světle zelená (money), 3 - tmavě modrá (Navy), 4 - tmavě šedá, defaultně světle šedá (jako všechny prvky)

[Systemove]

cesta=C:\neco\ - pracovní adresář programu (tedy ten, kde je statistika, log, aktualne...); nepovinně (neuvede-li se cela tato sekce, bere se jako pracovní adresář adresář umístění programu - nesmí se vsak uvést pouze cesta=; na konci cesty musí byt zpětné lomítko!)

Stažení a instalace

Program si můžete stáhnout v sekci Ke stažení. Instalace je jednoduchá, stačí kamkoli rozbalit zazipovanou složku a spustit Pametnik.exe. Pro vyzkoušení funkce doporučuji spouštět pravidelně pomocí správce Naplánované úlohy:)

Rubrika Projekty | Tagy Program | So 21.11.2009 | 2077x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Čas je nejlepší soudce a trpělivost nejlepší mistr."

Guy de Pourtales