JanKoWeb: Recenze - Gabriela Kristek: A marš mi hrál zvuk děl
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den proti hluku.


Gabriela Kristek: A marš mi hrál zvuk děl

Kniha je svědectvím z druhé světové války a má pouhých 111 stran. Líčeny jsou i události těsně před válkou, stejně jako po válce a velmi stručně je nastíněn i osud lidí, kteří za vlast za války bojovali a poté se dostali za vlády komunistů do spárů STB.

Rudolf Křístka vzpomíná na obsazení Těšínska Polskem, poté Němci. Křístek tak musel narukovat do německé armády. V lednu 1944 byl nasazen ve Francii, kde byla ale jeho jednotka rozprášena a on byl zajat. Ihned tak požádal o narukování do armády proti Němcům a dostal se tak do Anglie.

I když je kniha dost malého rozsahu, atmosféra je líčena velmi stručně, ale sugestivně. Čtenář se dozví o výcviku, nebo třeba o tom, jak byli za války považováni letci. Objevují se i trochu naturalistické pasáže (například líčení masového hrobu). Na druhou stranu ale nechybí i pasáže humorně laděné, třeba když se autor učil anglicky.

Velmi oceňuje vysvětlování pojmů - a to i geografických.

Vydalo nakladatelství Oftis, 2009, Ústí nad Orlicí. 

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Vzpomínky, Válka | St 09.05.2012 | 1290x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Člověk má tři cesty, jak moudře jednat. Nejprve přemýšlením, to je ta nejušlechtilejší cesta. Druhá cesta vede napodobováním, ta je cestou nejlehčí, a třetí cesta, zkušenosti, je tou nejtvrdší."

Konfucius