JanKoWeb: Recenze - Jeff Davidson: Jak hospodařit se svým časem (pro úplné idioty)
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den proti hluku.


Jeff Davidson: Jak hospodařit se svým časem (pro úplné idioty)

Vynikající kniha o organizaci vlastního času.

Musím říci, že tato kniha mi byla velkým přínosem, protože jsem konečně objevil odpověď na otázku, kterou si v dnešní době klade asi hodně lidí: "Proč nic nestíhám? Kam jen ten čas mizí?!" Pokud Vás odpověď zajímá, s chutí do čtení!

Vydalo nakladatelství Pragma 1998, přeložila Jelena Žlábková. Ač se tedy jedná o více než deset let starou knihu, jak překladatelka v úvodu píše, může kniha právě proto platit pro nás zrovna teď. Autor se totiž opírá o americké zvyklosti, které se do Evropy poslední dobou více a více dostávají.

Kniha je velmi přehledně psaná, co se týče úpravy, hodnotím ji jako naprosto bez chyby. Autor využívá všechny možné taktiky pro přehlednost - tučné písmo, rámečky, poznámky. Na konci každé kapitoly je shrnutí toho nejdůležitějšího, co by si z ní měl čtenář odnést.

Jak jsem již nastínil, kniha je velmi přehledně a logicky členěna do kapitol, autor hned zpočátku ale varuje, že k tomu, abychom začali lépe hospodařit s časem, je lépe dělat více malých změn než změny velké, které (každý si teď sáhne do svědomí), se mnohem častěji po čase zapomenou. Člověku je prostě přirozenější měnit se pozvolna.

Autor nabízí nesčetné množství nápadů na zlepšení organizace času v práci, při studiu ale i v běžném životě.

Co tedy říci závěrem? Přečtení této knihy každému vřele doporučuji, vedle třeba Nenásilné komunikace či Lidského živočicha bych ji také doporučoval mít přímo ve své vlastní knihovně. Bohužel, kniha momentálně (podzim 2010) je všude vyprodaná.

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy čas, Hospodaření, šetření | Pá 11.02.2011 | 1926x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Člověk má tři cesty, jak moudře jednat. Nejprve přemýšlením, to je ta nejušlechtilejší cesta. Druhá cesta vede napodobováním, ta je cestou nejlehčí, a třetí cesta, zkušenosti, je tou nejtvrdší."

Konfucius