JanKoWeb: Recenze - John Wyndham: Kukly
jankoweb.wz.cz
Den Slunce a světový den svobody tisku.


John Wyndham: Kukly

Poutavé sci-fi vypráví osudy lidí ve společenství, které bylo postiženo jakýmisi mutacemi, patrně po nějaké velké katastrofě. Mutace a abnormality jsou puritánským společenstvím lidí tvrdě potírány nebo přímo likvidovány.

Příběh se otevírá setkáním malého chlapce se Sofií, která má na noze 6 prstů, za což ji ve společenství hrozí tvrdý postih. Společnost žije na úrovni středověku - uctívají jakési "náboženství", které praví, že Bůh si nepřeje žádné mutace. Proto jakákoli změna (nejen) na polích je rychle likvidována.

Chlapec v sobě ale časem také objeví abnormalitu - je schopen si telepaticky povídat s několika dalšími kamarády. Aby nebyli odstraněni jako abnormalita, rozhodnou se raději utéci ze společenství do Hraniční země, kde se zdržují vyhnanci. Společenství se ale jejich změny obává a zorganizuje velké a napínavé pronásledování...

Velmi zajímavé je líčení společnosti, stejně jako náznaky toho, jak k vývoji do nynější situace došlo. Patrně nějakou velkou katastrofou, kterou si lidstvo způsobilo samo. To se ale čtenář nikdy nedozví, jen je mu odhalováno stále víc a víc podivných věcí, jako mutovaných rostlin, zvířat a lidí... Za Hraniční zemí potom je podle všeho už jen pustina.

Čtení po pár desítkách stránkách nabírá na napětí, které až do konce nepolevuje, takže se 165 stran formátu A5 tá skutečně zhltnout velmi rychle.

Nakladatelství Odeon, 1992, Praha.

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Sci-fi, Utopie | St 06.06.2012 | 1284x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Každý je ochoten udělat nesmírné množství práce, pokud se nejedná o práci, kterou by měl udělat teď hned."

R. Benchley