JanKoWeb: Recenze - Vladimír Mikeš: Proč se klepou řízky
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den proti hluku.


Vladimír Mikeš: Proč se klepou řízky

Autorem této zajímavé publikace je profesor Vladimír Mikeš, který dlouhou dobu působil jako vysokoškolský učitel a své zkušenosti z přednášek zúročil v této knížce.

Publikace je rozdělena do několika kapitol, podle typů potravin, které se dále dělní na menší kapitolky, takže čtení je hezky hierarchizováno.

Kniha má 199 stran a obsahuje velice zajímavý pohled na kuchyni očima biochemika. Dozvíte se tak spoustu zajímavostí. Například proč odkrytá část brambory na poli zezelená - nastěhují se do ní totiž solaniny, čímž odkrytou část hlízy brambory chrání před sněděním.

Dále zmíním třeba vysvětlení procesů hnědnutí některého ovoce, kterou způsobuje oxidace. Proto rozkrojené jablko nebo brambor na vzduchu zhnědne.

Kniha dále obsahuje velkou řadu tipů a postřehů, jak si připravit kvalitní pokrmy, včetně použití různých plodin a koření.

Kniha je napsána velmi čtivě, i když se dozvíte hodně i odbornějších pojmů (s vysvětlením), je to dle mého názoru i pro naprostého laika, který se aspoň trochu zajímá o věci kolem sebe, čtení velice zajímavé a poučné.

Vydalo nakladatelství Dokořán, 2008, Praha. Kniha má 199.

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Kuchyně | Út 29.05.2012 | 1241x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Člověk má tři cesty, jak moudře jednat. Nejprve přemýšlením, to je ta nejušlechtilejší cesta. Druhá cesta vede napodobováním, ta je cestou nejlehčí, a třetí cesta, zkušenosti, je tou nejtvrdší."

Konfucius