JanKoWeb: Tvorba webu - RSS zdroj - jak na něj?
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den svobody tisku.


RSS zdroj - jak na něj?

RSS zdroj slouží k pohodlnému sledování novinek na oblíbených stránkách bez nutnosti je muset každou chvíli navštěvovat a často pracně hledat, zda vůbec něco nového je... Dnes si tedy povíme, kde RSS zdroj najít, jak a čím jej číst a jak jej vytvořit.

RSS zdroj bývá nějčastěji na webech označen oranžovou ikonkou - Ikona RSS. Případně odkazem s textem jako "RSS zdroj", "Odebírat novinky ze serveru", apod., případně jde vykoukat ze zdrojového kódu stránky.

RSS zdroj je většinou ve formátu xml, aby se dal zpracovat počítačově. Bývá ale i zvykem RSS výstup ostylovat tak, aby byl čitelný i pro člověka - ukázka RSS.

Pro čtení a stahování RSS je výhodné použít některou RSS čtečku, což je program uzpůsobený ke stahování RSS zdrojů. V prohlížeči Opera je třeba zabudovaná a novinky se pak tváří podobně jako příchozí maily. Rozšíření jsou i ve Firefoxu, Chrome... Existuje i řada samostatných programů (na počítač). Na Androidu spousta aplikací, doporučuji Sparse RSS.

Další

RSS čtečky mohou být ale i online - stránky, které shromažďují novinky z mnoha serverů s podobným tematických zaměřením. Pár zajímavých příkladů:
feynman.cz - o vědě, přírodě a vesmíru
scienceweek.cz - aktuální články ze světa vědy, techniky a výzkumu
rssmonitor.cz - monitoring zpravodajských serverů
Pokud programujete v PHP, můžete si udělat na své stránky vlastní čtěčku. Je to docela jednoduché - návod jak na to najdete třeba v článku Jak vytvořit RSS kanál v PHP, nebo Jak na RSS

Rubrika Tvorba webu | Tagy Rss, Novinky | Pá 22.05.2009 | 4039x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Čím více toužím něco udělat, tím méně tomu říkám práce."

R. Bach