JanKoWeb: Youtube - Drama - Dejvické divadlo: Černá díra

Drama - Dejvické divadlo: Černá díra

Text distributora na ČSFD praví "Na polozapomenuté benzínové pumpě někde na americkém středozápadě chcípl pes. A přesto se tu děje něco neobyčejného. Lidé, kteří sem vstoupí, se dostanou do časoprostorové smyčky a nemohou z ní uniknout. ".

Ano. Jedná se o absurdní drama velkého kalibru. Kusy hry se neustále s obměnami vtipně opakují, ale postupem času si herci začínají velmi komicky prohazovat role podobně, inu typické absurdní drama. Naprosto geniálně napsaná hra, která se hraje s divákovým vnímáním.

Podle hodnocení na ČSFD (nejčastěji 5 hvězdiček nebo naopak úplné zavržení jednou) jde také vidět, že absurdní humor si neužije každý (musí se u toho více přemýšlet, aby věci člověku "docvakly"). Proto, pokud nemáte absurdity či recesi v lásce, asi se vám hra vůbec nebude. Pokud je tomu naopak, myslím, že budete nadšeni podobně jako já.

Brilantní herecké výkony Babčáková, Havelka, Issová, Němeček, Neužil, Novotný, Plesl, Suková, Šimčík, Trojan. Režie Jiří Havelka (Dejvické divadlo v Praze). Scéna Dáda Němeček, kostýmy Dáda Němeček a Lucie Masnerová. Premiéra 12. dubna 2007.

Nejvíce mě rozesmály absurdní scény jako cválání ruky kolem šálku s kávou či scéna, kdy Ivan Trojan měl vypít svůj šálek kávy. A nebo hlášky typu: "třicet není dvacet, co?" (při placení), "Co to je? Emajesesajesesajpípíaj! - Vyspelovaný Mississippy, paráda!".

Naprosto dokonalá je i scéna (třeba fiktivní zrcadlo na WC směrem k divákům) a různé meziscény (nejvíce se mi líbila ta taneční zpomalená s hrou světla a tmy - geniální nápad).

Pokud chcete být před shlédnutím trochu "v obraze" (a ne pod obraz - pozn. autora), mrkněte na pěknou kritiku hry od Kateřiny Kolářové ("Černá díra se hraje pod jménem fiktivního dramatika Doyle Doubta, ve skutečnosti se však pod iniciálami DD skrývá Dejvické divadlo, režisér, všichni zúčastnění herci, dramaturgyně Eva Suková a výtvarník Dáda Němeček.").

Zkrátka musím říci, že takhle jsem se nezasmál už hodně dlouho:-) Takže každému, komu inteligentní absurdní humor něco říká, vřele doporučuji!

Černá díra v Dejvickém divadle v Praze.

Rubrika Youtube | Tagy Recenze, Drama | Ne 12.08.2012 | 3610x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"K tomu, abychom mohli empatii dávat, potřebujeme ji sami dostávat."

M. Rosenberg