JanKoWeb: Zábava - Divadelní soubor Hamba: hra Vinnetou 3D
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den svobody tisku.


Divadelní soubor Hamba: hra Vinnetou 3D

Divadelní spolek Hamba

Divadelní spolek Hamba je spolek studentů Přírodovědecké fakulty UK, jehož v řadě již páté představení jsem měl tu čest shlédnout. V roce 2009 jsem je viděl poprvé s hrou Caesar, v roce 2010 s úchvatným zpracováním Noci na Karlštejně, v roce 2011 s hrou Nepijte vodu a v roce 2012 s vlastní hrou Ke hvězdám. Nyní, v roce 2013 to je Vinnetou 3D, který mě nadchnul do té míry, že mi to už nedá o tom nenapsat.

Web: http://www.hamba.cz/.

Vinnetou 3D

Vinnetou 3D bylo naprosto famózní představení. Už dlouho jsem se tak dobře nepobavil, jako při této hře, která vychází z Mayovy předlohy, ale doplněna byla obrovskou spoustou gagů a vtipů, často velmi originálně pasovaných na prostory chemické posluchárny na Albertově, kde premiéra probíhala.

Už před vstupem do auly jsem byl mile překvapen programem, který byl velmi pěkně graficky zpracován. Na přední straně foto indiána na koni před západem slunce a v pozadí hejno labutí. (pozn. autora: jak jsem se potom o tom bavil s kolegou divákem o přestávce, nic bych za to nedal, že na koni skutečně seděl hlavní protagonista a možná i na to hejno si Hamba počkala, protože oni jsou co se rekvizit týče skutečně neskutečně všehoschopní:-D) V tu chvíli jsem již začal tušit, že dnešní představení bude útokem na mou bránici. (A tušení se vyplnilo - pozn. autora)

Po vstupu do sálu mě napadlo, jaký že asi účel má, že jsou zatažené žaluzie (takové ty vysoké, plastové, centrálně zatahované). Nu, předchozí zkušenost pravila, že to taky nebude jen tak.

Další, co mě zaujalo, byly kulisy krásně vymalované na tabule digestoře. Do dáli se táhnoucí řeka s železnicí a jinak samá poušť s bizoní lebkou v popředí a vedle toho - labuť?! Protože Anička do kulis nikdy nedává nic, co by nemělo smysl (vzpomenu jen zdánlivě nevinné zviřátko v kulisách v Noci na Karlštejně), utvrdilo mě to ještě před započetím představením, že o smích nebude nouze.

Když představení začalo scénou s banditským získáváním informací, následovala scéna v indiánštině, ke které v programu byl přiložen velmi pěkný překlad, který ještě když jsem si četl doma, za břicho jsem se popadal;-) Ale co víc - roztáhli se žaluzie a voilá - v oknech se objevili 4 indiáni, kteří se povídali přes hlavy překvapených diváků. Působivé. Namátkou jen dialog Vinnetoua s Nšoči a Inčučunou:

 Nšoči: Atawa. Eši emo skeres? / Nazdar bratře, jak se máš? 
 Vinnetou: Eskere e manake. O šikateš tu tonka. Tu toronko. / Díky ségra, dobrý, včera jsem trefil mouchu v letu. Na sto kroků.
 Nšoči: On manake, ty barunga. / Hej kámo, dobře ty, brácha.
 Inčučuna: En knama Vinnetou? / Co nám neseš, synku?

Popisovat zde děj by asi nebylo moc účelné, protože Hamba má hry, které se prostě musí vidět. Navíc velmi často využívá momentů překvapení, jako tomu bylo třeba ve scéně s rozděláváním ohně, labutím jezerem, zajetím indiány (tedy ne že by indiány někdo zajel - nevinná pozn. autora) a novinářským průkazem, závody na kajacích, cvakání se, houbování, česání hrušek (pozn. autora: "a teď něco pro zasmání..." ano, veselé historky se stávají i při zajetí banditů) a dalších a dalších.

V programu se také psalo, že pro umocnění zážitku si má divák přinést tmavé brýle. Nebudu prozrazovat důvod, ale aspoň prozradím, že použitá 3D technologie byla opravdu dokonalá:)

Ve hře se nachází obrovské množství různých narážek a gagů. Člověk má chvílemi pocit, že se tu vyvíjí unikátní pokračování divadla Járy Cimrmana, Monty Pythona či Gorodoku;-) 

Zvlášť, když si divák uvědomí, že se jedná o amatérský soubor bez režiséra, jímá jej nad skvělým scénářem, hereckými výkony i úchvatnou scénou, hudbou i kostýmy (pozn. autora: pokus si myslíte, že to patří do scény, uvádím to pro zdůraznění) jen úžas. Kam se humorností hrabou mnohé profesionální divadelní spolky i divadla samotná... (oprava autora po krátkém zamyšlení: kam se hrabou mnohé profesionální divadelní spolky i divadla samotná.-) )

Představení, které se, jak jsem již předesílal, odehrávalo v plné aule Albertova, bylo zakončeno mohutným aplausem ve stoje a skandováním.

A dá se jim vůbec něco vytknout? (ne divákům, souboru - pozn. autora) Snad. Hanba, že Hamba nehraje mnohem častěji;-)))

Závěr nebo nožičky?

Co říci závěrem? O divadelní soubor sice asi nejeví zájem Amati Kraslice, ale máte-li rádi humor alá Jára Cimrman, vřele doporučuji, abyste zájem o Hambu projevili vy sami. Pro ty, kteří neradi posilují prstíky kolečkem myši zopakuji jejich webovou adresu - http://www.hamba.cz/.

Obměněnými slovy klasika: "Byl jsem v mnoha divadlech a stačí mi to na celý život. Ale tohle divadlo mi nestačí! Nevím vskutku, co vyzdvihnout dříve - zda bryskní děj, humornost postav, či veškeré originální nápady do stavby dramatu..."

Videoukázky

Hamba: Vinnetou 3D, youtube.

Rubrika Zábava | Tagy Divadlo, Hamba | So 27.04.2013 | 2233x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Čím více toužím něco udělat, tím méně tomu říkám práce."

R. Bach