JanKoWeb: Ze života - Divadelní soubor Hamba: hra O drakovi z Hromové hory

Divadelní soubor Hamba: hra O drakovi z Hromové hory

Divadelní spolek Hamba je spolek studentů Přírodovědecké fakulty UK, jehož další představení jsem měl tu čest shlédnout. V roce 2009 jsem je viděl poprvé s hrou Caesar, poté následovaly další velmi originálně pojaté hry i hry vlastní produkce.

O drakovi z Hromové hory je právě jednou hrou z těch autorských. Opět nechyběly vtipné momenty a narážky, hraní si se slovy (jako třeba konzerva z laně nazvaná laňšmíd; jen je škoda, že možná ne všichni diváci v zadních řadách tento gag chytili). Příběh byl okořeněn i velmi hezky udělanou retrospektivou.

Výprava pod vedením Aničky byla opět geniálně zpracovaná, ani i působivé efekty nebyla nouze. Kromě měnění scény pomocí důmyslně namalovaných tabulí před digestořemi (hry probíhají v chemické posluchárně) a plátny na ramínkách se objevily i efekty typu šípu zapíchnutého v lani, které vypadaly, jakoby šíp byl opravdu vystřelen z princovy kuše. Jako nejzdařilejší trik hodnotím useknutí hlavy čarodějnice, který byl sehrán opravdu originálně a dokonale.

Výkony herců byly, jak už je u Hamby zvykem, na vysoké úrovni a kostýmy taktéž velmi originálně zpracované. Doslova úchvatný byl pak kostým draka, zpracovaný velmi rafinovaně;)

Drak
Drak

Ve hře nechyběla ani velmi povedená "dračtina", která byla tentokrát ztvárněna hantecem.

Každému, kdo má rád laskavý humor alá Jára Cimrman, shlédnutí nějakého kusu od souboru Hamba vřele doporučuji. Škoda jen, že (protože to dělají jen ve svém volném čase) bývají premiéry většinou jen jednou ročně a reprízy pouze příležitostně.

Web: http://www.hamba.cz/.

Rubrika Ze života | Tagy Hamba, Divadlo | St 30.11.2016 | 891x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Naděje je stav ducha, který dává smysl našemu životu."

V. Havel