JanKoWeb: Ze života - Jak jsem instaloval Windows 7 aneb proč je nemám rád

Jak jsem instaloval Windows 7 aneb proč je nemám rád

Instalace Windows 7

Měl jsem dualboot - Linux Mint a Windows 8. Windows 8 mě štvaly od samého počátku, kdy jsem udělal tu osudovou chybu a přeinstaloval je přes Windows 7 v naději, že budou rychlejší. Nyní jsem se chtěl vrátit k Windows 7. Chtěl. Čekal jsem, že instalace by měla vydat tak na hodinku. Ha ha.

Po instalaci systému jsem chtěl udělat pár základních programových instalací - v prvé řadě využít Internet Explorer k jedinému účelu, ke kterému je dobrý. Totiž stáhnout Chrome. No jo, ale ať koukám jak koukám, připojení k síti nefunguje. Tak jsem udělal tu chybu, že jsem klikl na ten slavný Mrkvosoftí Troubleshooter;) No, větší blbost jsem neviděl. Ano, napsal, že nemám správný ovladač na síťovou kartu, ale běžný smrtelník z toho vůbec podle mého názoru nemá nejmenší šanci pochopit, co má tedy dělat. Chvíli jsem klikal těmi stupidními formuláři a nakonec se dozvěděl, že abych nainstaloval nový ovladač, mám se připojit k internetu. Jako vtip dobrý, v danou chvíli bych ale někoho nejradši pořádně nakopl.

Dobře, tak správce HW, nainstalovat ovladač z CD, které bylo k počítači. To mě rozzuřílo ještě více - chvíli chroupal a pak napsal, že ovladač sice našel, ale neumí jej nainstalovat, ať se podívám na stránky výrobce. Zabít.

OK. Tak jsem otevřel CD, našel ovladač a nainstaloval ručně. Ať mi běžný uživatel netvrdí, že Linux je proti Windows složitý;)

No, když jsem chtěl potom nabootovat znovu do Linuxu, zjistil jsem, že milé Widle sestřelily i zavaděč, takže jsem jej musel opravovat.

Sláva Windowsům... škoda, že je potřebuji kvůli práci.

Dobře, instalace Chrome atd. Omylem jsem se přepl do ještě otevřeného IE a obdržel hlášku, že není defaultní prohlížeč, jestli jej chci nastavit. Nic mě tak ještě nerozesmálo. Se slovy "no tak to ani ve snu, kamaráde" jsem jej zavřel:-D

Používání Windows 7 ve VirtualBoxu (pod Linuxem)

V práci mám tu výhodu, že sice Windows 7 mám, ale nějak mě moc netlačí, když se instalují aktualizace. Ráno pustím počítač a stejně si nejdříve připravuji na papíře, co budu dělat. Večer mě pak nevadí, když si aktualizují do půlnoci.

Něco jiného je to doma. Tam jsem zvyklý, že pustím počítač a pracuji. Pak potřebuji někam jít, počítač vypnut. To platí o Linuxu. Na Widlích pustím počítač a půl hodiny čekám, než se nainstalují aktualizace. Mezitím je počítač zcela nepoužitelný, protože to probíhá před startem systému. Navíc člověk ani nemá představu o tom, jak dlouho to bude trvat (procenta, které ukazuje nemají s časovým odhadem nic společného, jak jsem vypozoroval).

Zkrátka a dobře, rozhodl jsem se, že protože Windle občas pro práci potřebuji, nainstaluji je do VirtualBoxu. Takže když si aktualizují, můžu je sestřelit na pozadí a dál si pracoval na Linuxu, než se uráčí pustit. I tak mě ale jejich zuřivé hrabání na disk těžce irituje.

Proč jsem vlastně před lety přešel na Linux?

Někoho by i tak mohlo možná zajímat, proč jsem přešel před lety na Linux. Zde pár bodů (srovnávám s Windows 7):

  • mnohem méně hrabe na disk
  • má menší nároky na hardware
  • je opensource, tedy zdarma
  • má širokou komunitu, když na něm něco chcete, v 99% to jde
  • instalace programů; poté, co jsem objevil kouzlo terminálu a instalaci programů přes repozitáře, opupínkuji se vždy, když jsem na Windows nucen něco nainstalovat
  • líbí se mi uživatelská podpora - když něco potřebujete vyřešit, většinou už najdete, že to někdo řešil; Windows vystupuje jako více user-friendly, ale ve skutečnosti je to co se týče nápovědy tak nemožný systém, že nad tím zůstává rozum stát - praxe mě naučila, že je dobré se zvláště vyhýbat stránkám MS, odpovědi tam jsou skutečně v duchu onoho vtipu - viz 1)
  • líbí se mi jeho filosofie
  • Windows nebo Office bych si už nikdy pro osobní potřebu nekoupil, přijde mi to jako naprosto vyhozené peníze vzhledem k tomu, co to umí
  • Linux nainstalujete a máte kompletní systém prakticky pro všechno, co potřebujete. Po instalaci Windows většinou strávím hodiny a hodiny času instalací programů, aby Widle byly k něčemu vůbec použitelné
  • pokud nastane problém s diskem, je Windows dokonalé peklo jak pro začátečníka, tak pro pokročilé uživatele; nikdy jsem neviděl tolik problémů na Linuxu, jako vídám na Windows, když mě některý ze zoufalých přátel požádá o radu, že počítač nejde pustit; a pokud už na Linuxu problém nastane, většinou to jde během chvilky opravit
  • příkazová řádka je hodně mocný nástroj:-)
  • ještě se mi snad nestalo, že by mi na Linuxu zamrzl nějaký program; ještě se mi nestalo, aby se mi tohle stalo na Windows:-D

Poznámky

1) Letí letadlo do Seattlu a venku je hrozná mlha, není vidět ani na deset metrů a najednou přestanou jít i všechny přístroje. Pilot zoufale lítá sem a tam, jestli neuvidí nějaký orientační bod, ale ono nic a tak už mu pomalu dochází palivo a cestující jsou docela nervózní. Nakonec trhlinou v mlze uvidí velký mrakodrap a v posledním patře za oknem je v práci nějaký člověk. Tak pilot vykoukne z letadla a volá: "Hej, dobrý muži, nevíte, kde jsem?" Chlápek odpoví: "Jistě. Jste v letadle." A tu pilot provede manévr, otočí se o 230 stupňů a provede čisté přistání na letišti o pět kilometrů dál. Cestující jsou samozřejmě úplně hotoví a ptají se, jak to dokázal? "Jednoduše," odpoví pilot. "Položil jsem tomu muži jednoduchou otázku. Jeho odpověď byla zcela správná, ale naprosto k ničemu. Z toho jsem usoudil, že ten mrakodrap musí být sídlo Microsoft Hot Line a odtamtud je letiště pět kilometrů na severovýchod!"

 

Rubrika Ze života | Tagy Windows | Út 24.02.2015 | 876x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Soudy o druhých jsou odcizená vyjádření našich vlastních nenaplněných potřeb."

M. Rosenberg