JanKoWeb: Ze života - Porouchaný hard disk aneb proč nemám rád flash videa

Porouchaný hard disk aneb proč nemám rád flash videa

Vracel jsem se z prázdnin. Můj malý netbook potřeboval zálohovat jako sůl, a tak jsem se dal do práce. Tu se ale náhle ozvaly z harddisku příšerné zvuky, asi jako když čtecí hlava škrtá o disk. A mám po datech, pomyslel jsem si... Jak to souvisí s flash videem? Dozvíte se.

Protože jsem jel na téměř polovinu prázdnin na letní školy do Nových Hradů, doprovázelo mě mé malé eečko (netbook eee 1000H). Když jsem se vrátil domů, chtěl jsem zazálohovat práci z prázdnin. Připojil jsem tedy externí HDD a začal se zálohami.

Po pár desítkách minut byla práce hotova. Já ještě brouzdal chvíli po internetu a tu se náhle začaly jakoby z harddisku ozývat takové praskavé, skřípavé zvuky, skutečně jako když čtecí hlava drhne. Strnul jsem a poslouchal. Zvuk po několika vteřinách zase ustal.

Řekl jsem si, že cestování a dva roky se na disku již podepsaly, ale bylo mi divné, že zvuk začal ve chvíli, kdy jsem vůbec nic nedělal a tudíž nebylo důvodu, aby systém z disku četl. Chvíli jsem nad tím dumal, když tu se zvuky objevily znovu. Když lomoz zase utichl, měl jsem pocit, že sled toho chroustotu byl téměř stejný jako v prvním případě.

Tak mě blesklo hlavou, jestli to nemohl být nějaký zvuk z webové stránky, kterou jsem si prohlížel (už nevím, co to bylo). Věc se má totiž tak, že eečko má reproduktory vpředu dole, kvůli 3D efektu. Takže jsem si říkal, že by možná bylo možné (pozn.: zmoženě), že by divný zvuk vycházel z reproduktorů a ne z disku. Ale proč by někdo takový skřípot dávat jako zvuk na webu?

Uplynulo pár dní, kdy se skřípot neozval. Už jsem si chtěl oddychnout, když tu - a znovu při prohlížení internetu - se zvuk ozval nanovo. Lekl jsem se natolik, že jsem zapomněl vypnout zvuk, což jsem chtěl udělat, abych zkusil, zda je má domněnka správná. Než jsem se ale rozkoukal, tak to zase ztichlo.

Chvíli tak přemýšlím, že příště musím být rychlejší a zároveň jsem začal zvažovat, jestli nezajít disk vyměnit dříve, než se poškodí úplně. A tu se to ozvalo zase - chvilku jsem strnule poslouchal, ale nakonec chmátl na vypnutí zvuku... A - ticho... Jenže to mohla být náhoda, dříve předtím skřípot taky netrval moc dlouho.

Tak jsem zkusil obnovovat postupně všechny otevřené panely v prohlížeči. A nic. Protože jsem začal mít podezření na nějakou reklamu, začal jsem je v otevřených listech přejíždět myší. A skutečně. Na stránkách Slunecnice.cz byla reklama od IBM, která tento divný zvuk vyluzovala...

No, posuďte sami - chroustot.mp3 (MP3, bitrate 96kbs). Jedná se o reklamu od IBM na jakousi virtualizaci, přesouvají se v ní takové barevné kostičky a k tomu "hraje" tento úchvatný doprovod.

Samozřejmě se zvukový prvek aktivuje ne kliknutím, ale pouhým přejetím myší na reklamou. Zkrátka a dobře, reklamy ve flashi jsem neměl rád nikdy, odteď je nenávidím. Na druhou stranu jsem si oddychl, že to přece jen nebyl ten disk;-)

Rubrika Ze života | Tagy Hdd, Reklamy | Čt 09.09.2010 | 2419x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"I kdybyste byli na správné cestě, pokud tam budete jen tak dřepět, může vás nanejvýš něco přejet."

W. Rogers