JanKoWeb: Ze života - Proč nemám rád Microsoft aneb i jednoduché věci lze udělat složitě
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den pro bezpečnost a zdraví při práci.


Proč nemám rád Microsoft aneb i jednoduché věci lze udělat složitě

Nedávno jsem instaloval Visual Studio 2008 Express, které ke své funkčnosti vyžaduje registraci. Microsoft mě opět přesvědčil, že i z tak banální věci je schopný tento moloch udělat uživatelské peklo...

Po instalaci jsem vcelku intuitivně hledal registraci v menu Help, kde i taková položka byla. Otevřelo se okénko, kde bylo něco povídání a modrý odkaz, který měl k zaregistrování sloužit.

No, klikl jsem na něj, otevřel se Firefox (můj default prohlížeč) a chvilku se nic nedělo. Pak vyskočilo logo Visual Studia a já mohl pár desítek vteřin pozorovat vesele se točící kolečko, které oznamovalo, že stránka se načítá. Poté se ale k mému údivu stránka přesměrovala na nějaký Windows Live, kde jsem byl vyzván k přihlášení.

Já ale přece nemám žádné přihlašovací jméno a heslo, pomyslel jsem si. No, nakonec jsem tedy usoudil, že si asi budu muset jejich účet vytvořit a učinil jsem tak. Po obstrukcích kolem ověření adresy, které moc nefungovalo, se asi na posedmé načetl divně ostylovaný formulář s možností editace profilu, ale registrace - kde nic, tu nic.

Začal jsem ztrácet trpělivost a začal googlit. Našel jsem postup registrace na nějakém blogu včetně obrázků obrazovek, které se vůbec neshodovaly s tím, co jsem viděl já.

Když už jsem na stránku registrace přistupoval asi po páté se stejným "úspěchem", začalo mi vrtat hlavou ono záhadné přesměrovávání. Protože Visual Studio 2008 je přece jen pár let starý produkt, napadlo mě, jestli už třeba registraci nezrušili. No jo, ale bez registračního klíče je funkčnost omezena na 30 dní a program se netvářil, že by se bez něj obešel.

No začal jsem googlit ještě jednou a na jednom anglickém fóru jsem našel zmínku o tom, aby uživatel zkusil použít jiný prohlížeč, než Firefox.

No, vzhledem k tomu, že zmíněný odkaz ve Visual Studiu nebylo možné nijak kopírovat, jen na něj kliknout, učinil jsem tak a rychle zkopírovat adresní řádek ve Firefoxu.

Otevřel jsem tuto adresu v Opeře a - ejhle, po chvíli se načetl registrační formulář.

A já se táži: takhle sis to přál?

Rubrika Ze života | Tagy Microsoft, Visual, Registrace | Út 15.03.2011 | 2149x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Raději bych pohořel na něčem, co dělám s chutí, než se úspěšně zhostil něčeho, co nesnáším."

G. Burns