Knihy ke čtení online i stažení v PDF a ePub
NEJVĚTŠÍ ON-LINE KNIHOVNA V ČR

Nové Literární doupě!

Literární doupě bylo modernizováno a přechází pod novou doménu literdo.com!.

Nový web LD vám přínáší ještě více knih s možností výhodného stahování většího množství e-knih podle vlastního výběru (tedy nejen jednotlivých knih nebo balíčků podle autorů) ve formátech ePub , PDF  a MOBI.

 Přejít na nový web Literární doupě

Akce tohoto týdne:

Jules Verne: balíček 12 elektronických knih (PDF+ePub)     za 528  238 Kč (-55%)

Náhodná ukázka:

Kapitola 7.

Cassie měla sice na Bradley College náročnější rozvrh než v posledním ročníku střední školy, ale dařilo se jí všechno zvládat. S Nickem se teď setkávali dvakrát týdně, každou sobotu a pak v některý všední den dopoledne. Její otec nevěděl, jaký přesně má rozvrh, a to jim oběma usnadňovalo tajné tréninky.

K tomu začala pracovat jako servírka, aby mohla přispívat Nickovi alespoň na spotřebované palivo, platit mu za lekce létání si pochopitelně nemohla dovolit. Nick od ní ani žádnou odměnu za lekce neočekával. Dělal to z čiré náklonnosti a přinášelo mu to velkou radost.

Pokaždé, když spolu vzlétli, byla Cassie o něco lepší, vypilovávala různé jemnosti a létala s nejrůznějšími letadly, aby se naučila, v čem se liší a jaké mají zvláštnosti. Pilotovala Jenny, starý Gypsy Moth, Nickovu Bellanku a de Havilland 4, a dokonce i hřmotný starý Handley. Nick chtěl, aby vyzkoušela co nejvíc strojů, a měl ji k tomu, aby si s velkou přesností stále zdokonalovala všechny postupy a dovednosti. Dokonce ji naučil i některé záchranné postupy a vyprávěl jí do všech podrobností o některých svých proslulých nouzových přistáních a letech s poškozenými stroji z doby, kdy bojoval proti Němcům. Bylo toho velmi málo, co by teď už Cassie nevěděla o létání s Jenny, Bellankou nebo dokonce s Handleym, který Nick bral na tréninky proto, že byl těžkopádný a létání s ním bylo mnohem těžší, a k tomu měl dva motory.

Cassie teď trávila méně času na otcově letišti, protože musela jezdit do školy dál, ale jakmile se jí naskytla příležitost, šla zase pomáhat na letiště a s Nickem si tam vyměňovali spiklenecké úsměvy, když se jejich cesty náhodou zkřížily.

Jednoho dne Cassie pracovala na motoru vzadu v hangáru.

Vtom se lekla, když uviděla, že dovnitř vešel její otec s Nickem.

Mluvili spolu o koupi nového letadla, o němž se Pat domníval, že je možná pro ně příliš drahé. Šlo o použitý Lockheed Vega.

„Stojí to za to. Pate. Je to těžké letadlo, ale je to báječný stroj. Když jsem byl naposledy v Chicagu, tenhle typ jsem si vyzkoušel.“

„A kdo si myslíš, že v něm bude létat? Ty nebo já. Ostatní by s ním leda nabourali do stromů. Je to zatraceně pěkná mašina, Nicku, ale choulostivá. Nemáme tady ani pět pilotů, kterým bych ho mohl svěřit. Možná že ani dva.“

Když to Pat vyslovil, Cassie postřehla, že na ni Nick vrhl zvláštní pohled. Po páteři jí přeběhl záchvěv strachu. Instinktivně tušila, co se teď Nick chystá říci. Chtěla ho upozornit, aby toho nechal, ale současně si přála, aby to už konečně řekl. Nemůže se se svým létáním skrývat navždy. Dříve či později se to její otec stejně bude muset dozvědět. A Nick s ní stále hovořil o tom, že by se mohla zúčastnit příští letecké přehlídky.

„Možná že tu opravdu nemáme pět mužů, kteří by s ním dokázali létat. Pate. Ale můžu ti říct o jedné ženě, která to dokáže, a se zavřenýma očima.“

„Co to má znamenat?“ zavrčel Pat, kterého nazlobila už pouhá zmínka o ženě, která by dokázala něco pilotovat, natož letadlo, které by nesvěřil ani vlastním mužským pilotům.

(...)

 

(Danielle Steelová, Křídla)

úvod ~ novinky ~ autoři ~ díla ~ galerie ~ historie ~ perličky ~ slovník ~ odkazy ~ fórum

mapa webuediční plánkniha návštěve-mail

 

Literární doupě - on-line knihovna, zdroj pro čtenářský deník, referáty, seminárky z češtiny, přípravu na maturitu a povinnou četbu; knihy zdarma (free e-books), recenze, ukázky, citáty, životopisy, e-knihy ke stažení do čtečky (Kindle a další)

 

© 1999-2024 Johanesville

TOPlist