JanKoWeb: Odborný SW - TeXnicCenter - vytvoření vlastních šablon

TeXnicCenter - vytvoření vlastních šablon

Dnes se podíváme na to, jak vytvořit vlastní šablony, které se nabídnou při založení nového projektu v programu TeXnicCenter...

Hierarchie šablon

Šablony, které se při vytváření nového projektu standardně nabízejí, jsou uloženy ve složce programu (standardně C:/Program Files/TeXnicCenter.

Složka /Templates/Dokuments/ (ve výše uvedené) obsahuje šablony pro nové dokumenty, zatímco složka /Templates/Projects/ šablony, které se zobrazí při vytváření nových projektů.

Vlastní šablony

Vlastní šablonu (ať už projektu nebo dokumentu) vytvoříte vložením složky do /Templates/Dokuments/, resp. /Templates/Projects/, do které umístíte soubor *.tex s vlastním kódem (je to obyčejný formát, do kterého TeX běžně píšete).

Složka, kterou jsme vytvořili, se v nabídce nového dokumentu/projektu zobrazí jako karta, samotná šablona jako jedna z jejích položek.

Příklad

Příklad: často třeba ve škole vytvářím v TeXu protokoly z měření. Vytvořím si tedy složku pro školní šablony /Templates/Projects/FEL/, do které vložím soubor mereni.tex, který obsahuje základní prvky, které při psaní protokolu používám a třeba ještě šablonu pro referát referat.tex (názvy jsou libovolné, jen nedoporučuji používat českou diakritiku).

Při založení nového projektu uvidím kartu Mereni a v ní soubor mojí šablony.

Nabídka New Projects v TeXnicCenter
Nabídka New Projects v TeXnicCenter
Rubrika Odborný SW | Tagy TeX, TeXnicCenter | So 01.05.2010 | 2552x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Nejlepší myšlenka je ta, která ponechává vždy určitou skulinu pro možnost, že všechno je současně úplně jinak."

V. Havel