JanKoWeb: Odborný SW - TexStudio a Sumatra: inverzni hledání a zaneprázdněný program

TexStudio a Sumatra: inverzni hledání a zaneprázdněný program

Pro zobrazení přeloženého LaTeXu používám Sumatru s nastaveným dopředným i zpětným hledáním (tj. zvýrazní se v pdf oblast, na které stojí kurzor ve zdrojovém kódu a zároveň poklikem v pdf na libovolnou oblast se přenese fokus na příslušný řádek kódu).

Dlouhou dobu jsem po vzoru mnoha stránek používal k překladu a zobrazení toto:

pdflatex -interaction=nonstopmode -synctex=-1 "?am.tex"|"c:/Portable/SumatraPDFPortable/SumatraPDFPortable.exe" -reuse-instance -inverse-search """"c:\Portable\TexMakerX\texmakerx.exe""" """%%f""" -line %%l" %.pdf|dde://SUMATRA/control/[ForwardSearch("?am.pdf","?c:am.tex",@,0,0,0)] 

Fungovalo to relativně dobře, až na to, že od okamžiku překladu se na dlouhou dobu i po zobrazení pdf změnil kurzor myši v hodiny, jako že se něco děje a systém se tvářil relativně zaneprázdněně. Nicméně pracovat s tím šlo dál, i editovat kód. Jen to bylo nepříjemné.

Pokud se příkaz změnil na:

pdflatex -interaction=nonstopmode -synctex=-1 "?am.tex"|dde:///"c:/Portable/SumatraPDFPortable/SumatraPDFPortable.exe":SUMATRA/control/[ForwardSearch("?am.pdf","?c:am.tex",@,0,0,1)]||"c:\Portable\Texstudio\texstudio.exe"

(tedy se vynechalo explicitní volání Sumatry a změnilo volání dde serveru), problém se odstranil a obě hledání fungují bez problémů. Poslední příkaz "c:\Portable\Texstudio\texstudio.exe" slouží k zpětnému přenesení fokusu. Pokud tam totiž není, otevře se Sumatra a fokus okna se přenese na ní. Pokud tedy ladíte kód na určité řádce, musíte znovu kliknout na okno TexStudia. Přidáním uvedeného příkazu toto odpadá.

Rubrika Odborný SW | Tagy LaTeX, TexStudio | St 19.09.2012 | 1790x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Všechno, čím jste, vám daroval Bůh; co ze sebe uděláte, je váš dar Bohu."

NN