JanKoWeb: Open source - GIT: verzovací systém očima uživatele aneb pořádek v projektech
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den svobody tisku.


GIT: verzovací systém očima uživatele aneb pořádek v projektech

Článek o tom, co GIT je a jak jej snadno používat pro základní správu projektů. S GITem jsem začal pracovat teprve nedávno, proto také v názvu článku stojí "očima uživatele". Nemám za cíl popisovat všechny možnosti GITu ani být příliš odborný - naopak. Chtěl bych GIT přiblížit obyčejným uživatelům...

Co je GIT a co umí

V mnohých článcích se dočtete, že GIT je "decentralizovaný verzovací systém" - běžnému uživateli to asi moc neříká. Primárně se jedná o správu verzí souborů při vytváření větších softwarových projektů. K čemu to?

Pojďme si to ukázat na příkladu pro laika mnohem názornějším: semestrální projekt (či jiného dokumentu, chcete-li). Ano, GITu nezáleží na tom, jakého typu jsou spravované soubory, je mu to jedno. Verzovat nám bude prakticky cokoli...

Tedy k tomu příkladu. Možná se Vám už stalo, že jste psali rozsáhlejší práci a postupem času jste se začali ztrácet v různých verzích Vašeho dokumentu. Pokud jste byli aspoň trochu pečliví, zálohovali jste si práci třeba po napsání každého většího bloku tím, že jste soubor přejmenovali, v ideálním případě doplnili do názvu i datum. V případě, že jste takto nepostupovali a časem jste zjistili, že byste se rádi vrátili k nějaké již dříve provedené změně, možná jste s hrůzou zjistili, že ji nemůžete najít.

S GITem se Vám tohle stát nemusí. Pomocí kontextového menu jednoduchým kliknutím na daný soubor GITu řeknete, že chcete uložit novou verzi a o vše ostatní se GIT postará, jen po Vás bude chtít stručný popis souboru (resp. jeho změn).

V případě výše popsaného problému má GIT mnoho nástrojů, jak se k provedené změně dostat zpět, včetně možnosti přehledně porovnávat různé verze apod.

Tolik velmi stručně o tom, k čemu GIT je. Shrnu-li: k verzování čehokoli. Zdrojových kódů, dokumentů, obrázků...

Používání ve Windows

Předpokládám, že máte nainstalovaný GIT a TortoiseGIT.

Init

Když si v Průzkumníku Windows (či jakémkoli jiném správci souborů) najdete složku s projektem, který chcete zahrnout do verzování. Na této složce klikněte pravým tlačítkem a zvolte položku GIT init (případně se stejný proces inicializace dá udělat přes příkazovou řádku GITu - příkaz "git init" v dané složce).

Tím dojde ve vybrané složce k vytvoření skrytého adresáře ".git" a Vaše složka je nyní připravena k verzování.

Commit

Když kliknete pravým tlačítkem myši na jakémkoli souboru ve složce, ve které bylo verzování inicializováno, lze zvolit Commit - to znamená okamžité přidání souboru do projektu. Program se Vás zeptá na popis dané verze, který je dobré ručně vyplnit (shrnout nejdůležitější provedené změny) a potvrdit.

Add

Další možnosti je z kontextového menu zvolit Add, což soubor připraví ke Commitu, tj. při dalším zvolení Commit bude do dané verze přidán i soubor, u kterého jste vybrali "Add".

Nastavení vzdáleného repozitáře

Hezky je popsáno v článku Nastavení GIT repozitáře pro přístup přes HTTP.

Reference

Podívejte se na můj článek o instalaci GITu.

Git - uživatelská příručka (CZ)

články na Rootu (CZ).

http://progit.org - uživatelská příručka (CZ)

Rubrika Open source | Tagy GIT, Verzovací systém, Verze, Projekty | St 03.11.2010 | 4217x

Související články:

GIT: sdílení dat bez pomoci serveru (vydáno Út 03.07.2012, 15:25)
GIT: nahrání dat do vzdáleného repozitáře (remote) s pomocí TortoiseGit (vydáno Út 17.04.2012, 17:05)
GIT: instalace a základní nastavení na OS Windows (vydáno St 03.11.2010, 18:18)
GIT: verzovací systém očima uživatele aneb pořádek v projektech (vydáno St 03.11.2010, 17:58) - právě čtete

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Čím více toužím něco udělat, tím méně tomu říkám práce."

R. Bach