JanKoWeb: Open source - Wicd: problém se skrytými sítěmi vyřešen ve verzi 1.70
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den proti hluku.


Wicd: problém se skrytými sítěmi vyřešen ve verzi 1.70

Linuxový nástroj Wicd, sloužící jako správce bezdrátové sítě, ve verzi 1.70 konečně vyřešil rozšířený problém s připojováním se ke skryté síti.

Na anglicky psaných fórech bylo k vidění hodně vláken typu "Wicd keeps forgetting name of hidden network", "hidden wifi won't auto-connect" či "can't auto connect to hidden wireless LAN".

Problém spočíval v tom, že pokud jste ve Wicd z nabídky zvolili "Připojit ke skryté síti", zadali název sítě (ESSID) a vyplnili její heslo, vše fungovalo pouze do restartu počítače. Při příštím přihlášení jste museli znovu zadávat ESSID, protože program síť po restartu pojmenoval jménem "hidden" (a spojení tak selhalo).

Instalační soubor a popis instalace Wicd 1.70 naleznete na http://wicd.sourceforge.net.

Instalace Wicd

Protože jsem v Linuxu začátečník, chvilku jsem tápal, a proto ještě doplňuji postup, který zběhlí linuxáci jistě znají, ale těm méně znalým by mohl pomoci.

Stažený soubor v souborovém manažeru rozbalte (třeba do své pracovní složky). V konzoli se pomocí příkazu "cd" (změna adresáře) dostaňte do adresáře, kam jste Wicd rozbalili a spusťte tyto příkazy:

python setup.py configure
sudo python setup.py install

Více informací naleznete samozřejmě v souboru INSTALL, který je součástí staženého archivu.

Problém: hidden síť s WPA2 - špatné heslo

Ve verzi 1.7.0 je dle https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/wicd/+bug/540070 bug, který způsobuje, že i když je heslo zadáno správně, po chvíli snažení přihlásit se k síti je vrácena chyba "Špatné heslo".

Tento problém jsem řešil už před lety odinstalováním NetworkManageru, teď se tam ale zase objevil, když jsem instaloval Lubuntu-desktop.

sudo apt-get remove --yes network-manager

Viz How to fix wicd 1.7.0+ds1-5 Connection Failed: Bad Password on Ubuntu 10.10 (Maverick Merkaaat).

 

Rubrika Open source | Tagy Linux, Wicd | So 25.09.2010 | 2405x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Člověk má tři cesty, jak moudře jednat. Nejprve přemýšlením, to je ta nejušlechtilejší cesta. Druhá cesta vede napodobováním, ta je cestou nejlehčí, a třetí cesta, zkušenosti, je tou nejtvrdší."

Konfucius