JanKoWeb: Počítače a IT - Chrome: čtení českého textu elektronickým hlasem

Chrome: čtení českého textu elektronickým hlasem

Rozšíření SpeakIt od Google Chrome umí převádět text do mluveného slova a to dokonce i česky a vcelku dobře.

Čtení textu počítačem

Úvodem pár slov - delší dobu jsem hledal software, který by uměl převod textu na mluvené slovo, byl zdarma a dal se poslouchat (tj. nebyl příliš elektronický). Narážel jsem často na komerční projekty, nekomerční byly většinou jen pro angličtinu a na češtině si lámaly zuby. Poté, co jsem objevil rozšíření Google Chrome SpeakIt, myslím, že jsem nalezl, co jsem hledal.

K čemu je to dobré? Pokud nejste zdravotně postiženi, můžete předčítání textu využít třeba při práci, když si chcete přečíst nějaký článek a přitom dělat ještě něco jiného.

Cesta k čtení textu počítačem česky

Krok 1: instalace Google Chrome

Stáhněte Google Chrome z https://www.google.com/chrome (je zcela zdarma) a nainstalujte. Po instalaci klikněte na Navštivte Chrome Web Store a najděte a nainstalujte rozšíření SpeakIt (rozšíření je samozřejmě také zdarma).

Po instalaci
Po instalaci
Přidání SpeakIt
Přidání SpeakIt

Krok 2: nastavení předčítání

Pokud jste rozšíření SpaekIt nainstalovali a následně uložili nastavení, je připraveno k použití. Označte v prohlížeči Chrome text, který chcete číst a klikněte na ikonku repráčku. Čtení začne, ale můžete jej kdykol zapauzovat.

Předčítání s pomocí Google Chrome
Předčítání s pomocí Google Chrome

Hodnocení

Češtinu zvládá SpeakIt podle mě velmi dobře, ve srovnání s Předčítačem od Windows je mnohem, ale mnohem dále. Také ve srovnání s dalšími programy, které jsem měl možnost vyzkoušet se mi jeví jako nejlepší. Hlas je velmi realistický a dá se poslouchat docela příjemně. Intonace kolem interpunkce je někdy až překvapivě dobrá, stejně tak intonace mnoha slov. Jedinou nevýhodou je, že převod textu do mluvené podoby probíhá online a je tedy nutné mít dobré připojení k internetu.

Reference

Recenze - Naučte prohlížeč mluvit. Klidně i česky.

Rubrika Počítače a IT | Tagy TTS, Převod, Hlas, řeč, Text, Chrome, čtení, Předčítání | So 17.12.2011 | 15297x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Kdo se dívá zdálky, vidí jasně. Ke každé věci je nutné mít odstup."

Konfucius