JanKoWeb: Počítače a IT - Irfan View 4.23 a Picasa 3.0
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den proti hluku.


Irfan View 4.23 a Picasa 3.0

Irfan View je podle mě jeden z nejlepších prohlížečů fotek a grafiky. Picasa zase umí bleskově vytvářet náhledy...

Irfan View

IrfanView jsem si oblíbil hlavně kvůli rychlé úpravě fotek, které umožňuje s použitím klávesových zkratek, čím se práce mnohonásobně urychlí. Umožňuje takto velmi rychle provádět časté operace jako kopírování (F8), změny velikosti (Ctrl+R), otáčení (R/L) a změny základních vlastností obrázků (kontrast, sytost, barvy, atd.). Umožňuje také přidávat nějaké umělecké efekty.

Dávkové úpravy

Irfan umí také upravovat obrázky dávkově - to znamená více obrázků najednou. Stačí jít do dialogu Soubor / Dávková konverze/přejmenování, horká klávesa "B". Obrázky lze takto najednou jednoduše přejmenovat, či konvertovat do jiného formátu.

Pokud klepnete na tlačítko Pokročilé, otevřou se Vám takřka neomezené možnosti. Obrázky můžete hromadně otáčet, ořezávat, upravovat rozlišení, barvy, kontrast a mnoho dalších vlastností.

Další funkce

V Irfanu se již delší čas dá také kreslit - stačí stisknout horkou klávesu F12, i když to není příliš pohodlné a nelze se vracet příliš zpět.

Program také umožňuje vytvářet prezentace.

V nové verzi se již též neobjevuje bug, který se projevoval při zvětšení obrázku, kdy při odrolování nahoru se část obrázku zobrazila kdesi za okrajem obrazovky.

Jedním trochu slabším místem IrfanViewu je generování náhledů. V nové verzi sice podle mě došlo k mírnému zrychlení, pořád se mi to ale nezdá příliš svižné. Osobně na prohlížení fotek používám kombinaci IrfanViewu a Picasy.

Picasa

Picasa náhledy generuje bleskově a umožňuje tvoření virtuálních alb (obrázky se nechají v původním umístění ale v Picase se tváří, jako že jsou v jednom adresáři).

V Picase se dají také dělat základní úpravy fotek. Úpravy obrázku se ale obejdou bez zásahu do jeho souboru (změny si totiž Picasa zapisuje do samostatného souboru v daném adresáři, a tak i po úpravách máte k dispozici původní nezměněný originál bez toho, že byste museli dělat celou kopii, což je podle mě velká výhoda nejen kvůli místu).

Picasa je také web, na který můžete umisťovat své fotografie a který je s programem provázán tak, že nahrávání obrázků by mělo jít skoro samo. Já tam ale zatím účet nemám, tak nemohu posoudit.

IrfanView i Picasa jsou k dispozici v češtině.

Stažení: IrfanView (EN web), IrfanView (CZ web), Picasa

Jaký program používáte k prohlížení a úpravě fotek Vy? Jaké jsou Vaše zkušenosti?

Rubrika Počítače a IT | Tagy IrfanView, Picasa, Fotky, úprava | Ne 24.05.2009 | 3269x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Člověk má tři cesty, jak moudře jednat. Nejprve přemýšlením, to je ta nejušlechtilejší cesta. Druhá cesta vede napodobováním, ta je cestou nejlehčí, a třetí cesta, zkušenosti, je tou nejtvrdší."

Konfucius