JanKoWeb: Počítače a IT - Kontrola a sledování změn stránky bez RSS
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den proti hluku.


Kontrola a sledování změn stránky bez RSS

Někdy se hodí sledovat změny na určité stránce - ať už čekáte na výsledek nějaké zkoušky, chcete sledovat ceny internetového obchodu nebo třeba nové položky v bazaru. Jak ale kontrolovat změny na stránce, která nemá RSS kanál?

WebMonX

Velmi šikovný prográmek s přehledným a jednoduchým uživatelským rozhraním. Je možné nastavit, aby program běžel na pozadí v systémové liště.

WebMonX - hlavní okno. Změna stránky je indikována žlutou ikonou.
WebMonX - hlavní okno. Změna stránky je indikována žlutou ikonou.

Pro vložení nové stránky pro sledování klikněte na Page / Add (Ctrl + N) - otevře se okno, kde je nutné vyplnit adresu stránky a její popis (pro Vás) a interval (dny, hodiny, minuty), ve kterém má ke kontrole docházet.

Možné je zadat část stránky, která se má kontrolovat - od určitého textu do určitého textu tlačítkem Specify content to check. To je zvláště důležité, pokud stránka obsahuje reklamu - její změny asi sledovat nechceme. Laického uživatele ale asi moc nepotěší, že náhled stránky je html zdrojovém kódu a program má trochu potíže s kódováním, takže je lepší požadovaný kus textu v kódu najít a zkopírovat. Naopak pokročilý uživatel jistě velmi ocení možnost použití regulárního výrazu na text, který se má sledovat.

Přidání stránky mezi sledované
Přidání stránky mezi sledované

Na změnu stránky je možné nastavit upozornění buď bublinou nebo i zvukem. Změna se zároveň indikuje hvězdičkou na ikoně programu v systémové liště a žlutou ikonkou u příslušné stránky přímo v okně programu. Poklepem na ni se pak stránka otevře v nastaveném prohlížeči.

Program je v angličtině, zdarma (GNU licence) a stačí jej jen rozbalit. Stažení - WebMonX na Slunečnici.

Další alternativy

Woko

Služba woko.cz je online webová služba, která po registraci dovoluje kontrolovat zadané webové stránky. Kontrola probíhá jednou denně a o případných změnách jste informování pomocí mailu.

WebNews

Tento program ve slovenštině jsem zkoušel také, ale byl na můj vkus příliš nepřehledný.

Opera

Opera umožňuje sledovat otevřenou stránku pasivně. Z kontextového menu je možné na stránce zvolit interval načítání tak, že daná stránka se bude automaticky obnovovat po zadaném intervalu.

Firefox

Firefox má addon, který umí změnu na stránce sledovat aktivně. Po nainstalování addon Check4Change pro sledování stránky označíte sledovaný text a z kontextového menu vyberete interval pro kontrolu. O změně stránky jste následně informováni (dle nastavení) změnou barvy tabu, bublinou nebo třeba zvukem.

Check4Change addon pro Firefox.

Rubrika Počítače a IT | Tagy Změny, Rss, Hlídání | Ne 12.06.2011 | 7366x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Člověk má tři cesty, jak moudře jednat. Nejprve přemýšlením, to je ta nejušlechtilejší cesta. Druhá cesta vede napodobováním, ta je cestou nejlehčí, a třetí cesta, zkušenosti, je tou nejtvrdší."

Konfucius