JanKoWeb: Recenze - Tomáš Korbař: Opičí tlapka

Tomáš Korbař: Opičí tlapka

Soubor hororových povídek od několika různých autorů.

Nutno dodat, že Tomáš Korbař soubor přeložil, není tedy autorem povídek. Knihu vydalo nakladatelství Toužimský a Moravec v roce 2009.

Jedná se o soubor 11 povídek. Kniha má něco málo přes 200 stran formátu A5.

Povídky se čtou docela svižně, děj je vcelku napínavý, až na pár výjimek. Převládají duchařské náměty, v povídkách vystupují ale nejen duchové, nýbrž třeba i upíři.

Za asi nejzdařilejší bych považoval povídku Bram Stckerové - Drákulův host, která je dějem asi nejnapínavější.

Za zmínku možná stojí i samotná povídka, jejíž název nese celá kniha a která je svým způsobem odlišná od ostatních. Na pouhých 14 stránkách autor Jacobs čtenáře drží v napětí, které je zakončeno trochu nejednoznačně. Ne že by povídka měla otevřený konec, ale závěr je takový, že vlastně čtenář neví, zda všechno napětí bylo způsobeno jen vypětím smyslů či skutečně... No, nebudu prozrazovat.

Ostatní povídky jsou, možná až na pár výjimek, sice vcelku napínavé, na druhou stranu ale docela předvídatelné. Příkladem těchto může být Dům v průsmyku, Host ze zásvětí, Poslední seance, Přízračný dostavník.

Když to shrnu, myslím, že se jedná o vcelku kvalitní soubor hororových povídek, u kterých možná nebudou čtenáři vstávat úplně hrůzou vlasy na hlavě, nicméně pomineme-li výše zmíněnou předvídatelnost, napínavé jsou a čtou se docela svižně.

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Povídky, Horor, Recenze | So 06.11.2010 | 2244x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Všechno, čím jste, vám daroval Bůh; co ze sebe uděláte, je váš dar Bohu."

NN