JanKoWeb: Počítače a IT - Prográmek pro zachycení snímků z webkamery

Prográmek pro zachycení snímků z webkamery

Program, který umí co nejjednodušeji sejmout obrázek z webkamery a uložit jej na disk (například pro rychlé ofocení nějakého dokumentu). Freeware, bez instalace, s jednoduchým ovládáním. Hledal jsem poměrně dlouho, a proto jsem sepsal tento krátký článek...

Stažení

Program se jmenuje Kamera 2004 (odkaz vede na Slunečnici) jedná se o freeware. Primárně je určen pro Windows XP. Stažený balíček má asi 85kB a po jeho rozbalení můžeme exe soubor ihned bez instalace spustit.

Ovládání

Ovládání je velmi jednoduché, při prvním spuštění se zobrazí nabídka nastavení. Webkameru mam přímo v počítači (eee 1000H), takže mě trochu vylekalo, že v nabídce výběru zařízení bylo jen Zobrazovací zařízení USB, po jeho vybrání ale kamera bez problémů funguje.

Po spuštění se program schová do pravé části systémové lišty, odkud jej můžeme vyvolat kliknutím tlačítka myši a volbou Kamera, čímž se otevře okno s obrázkem z kamery.

Funkce

Pokud v okně se snímkem z kamery kliknete pravým tlačítkem myši, otevře se malé okénko s možností nastavení vlastností videa (lze též přes menu Kamera / Parametry videa. Nastavit lze jas, kontrast a další praktické parametry, takže své snímky můžete přizpůsobit aktuálním světelným podmínkám.

K základním operacím programu lze přiřadit klávesová zkratka (v Nastavení), což je velmi praktické.

Program umožňuje nastavit pravidelné snímkování z kamery v zadaném časovém intervalu, ruční sejmutí obrazu, či mód webkamery, kdy jsou snímky automaticky odesílány na zadaný server.

Rubrika Počítače a IT | Tagy Webkamera, Utilita | Po 10.05.2010 | 8001x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"K tomu, abychom mohli empatii dávat, potřebujeme ji sami dostávat."

M. Rosenberg