JanKoWeb: Počítače a IT - Programy na třídění a úpravu digitálních fotografií II
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den proti hluku.


Programy na třídění a úpravu digitálních fotografií II

Pokračování článku o třídění digitálních fotografií, tentokrát hlavně o tagování (čili přidávání jmenovek, chcete-li štítků, do metainformací fotek tak, aby se v nich dalo tematicky vyhledávat). Více se podíváme na následující programy: iTag, digiKam, Picasa.

iTag

Program k velmi rychlému přiřazení tagů fotkám. Možné je též přidávat popisy. Tagy se k fotografiím připojí beze změny času souboru.

Podrobná recenze programu již existuje na http://podlebarev.javorkovi.cz/itag/ .

Já tedy jen doplním, že práce s programem je opravdu velmi svižná. Nevýhodou ale je, že je pouze pro operační systém Windows.

digiKam

Open source program, vyvýjený pro Linux, ale lze jej nainstalovat i pod Windows.

Po nainstalování se mi zdálo, že je to to, co hledám. Možnosti úprav panelů, klávesových zkratek atd.

DigiKam umožňuje vytvoření hyerarchické struktury tagů, kterou lze fotkám jednoduše přiřazovat.

Velmi se mi líbí styl práce s tagy, které je možné jednoduše editovat, ale hlavně zobrazuje přehled existujících tagů, podle kterých se mohou fotky jednoduše filtrovat. V případě změn externími programy je občas dobré kliknout na Album / Read metadata from Images - což načte nezaindexované tagy.

Program také disponuje dost kvalitním editorem pro pokročilejší úpravy.

Nevýhody digiKam

Ač si program vytváří databázi náhledů, zobrazování náhledů není příliš svižné (v porovnání se zatím dle mých zkušeností bezkonkurenčně rychlou Picasou). Po ukončení a znovuspuštění mám pocit, jako když náhledy generuje znovu.

Program funguje jako běžný editor - úpravy se tedy provádějí přímo na fotografiích, což se mi po zkušenosti s Picasou, nebo PicaJetem moc nezamlouvá. Možnost odvolání změn bez nutnosti hledání originálů se mi prostě líbí u výše zmiňovaných programů více.

Picasa

Výhody Picasy

Za největší výhodu Picasy proti jiným programům považuji bezkonkurenčně (dle mých zkušeností) nejrychlejší indexaci fotek a bleskové zobrazování náhledů.

Picasa obsahuje základní editační nástroje (ořez, změna kontrastu, barev...).

Velmi jednoduše lze fotky exportovat a součástí exportu může být změna velikosti na jednotný rozměr (např. pro web) nebo přidání vodoznaku.

Picasa experimentálně umožňuje vyhledávání fotek, na kterých jsou lidské obličeje. Tato funkce ale nefunguje úplně na 100%.

Změna, které na fotografiích provedete, se defaultně ukládají do ini souborů v daném adresáři, kde se originál fotky nachází. To znamená, že změny lze kdykoli odvolat (nicméně jen v daném pořadí, v jakém byly uskutečněny. PicaJet umožňuje odvolat jakoukoli změnu bez nutnosti odvolání předchozích).

Nevýhody Picasy

Za velkou nevýhodu, kvůli které jsem začal hledat jiný program, vidím nemožnost hierarchie alb - Alba je možné vytvářet jen v jedné úrovni, což mi přijde velice nepraktické. Dále samotné vložení fotek do alba znamená klik pravým tlačítkem myši na fotce, najetí na nabídku Alba a prohrabání se změtí vytvořených Alb.

Možností urychlení operace třídění je označení více fotek najednou, v Picase však nefunguje inteligentní označování pomocí Ctrl a Shift (tj. nespojitý výběr více fotek přidržením dané klávesy - Ctrl pro přidání do výběru jedné fotky, Shift přidání do výběru fotek od poslední vybrané do aktuální). Pro pár fotek se to zkousne, když ale tak chce člověk třídit tisíce fotek, je to velice nepraktické - přidáno v Picasa 3.6.

Jako další velkou nevýhodu spatřuji nemožnosti větších úprav pracovní plochy. Uživatelské rozhraní obsahuje podle mě řadu prvků, které jen zbytečně zabírají místo (používám malý display, takže si cením programů, které se mohu podle sebe upravit) a není možné je nijak pozměnit.

Picasa je také poměrně náročná na místo na disku - 20 tisíc fotek zabere v databázi asi 2GB.

PicaJet

Program PicaJet slouží ke kategorizaci, tedy třídění s správu fotografií. V tomto článku se podíváme na to, co všechno program umí a srovnáme jeho funkce s programem Picasa 3.1.

Výhody PicaJet

Program je k dispozici ve freeware podobě, která je proti placené verzi trochu ořízlá, pro běžnou práci ale vypadáto stačí.

Za velkou výhodu proti Picase považuji možnost změny adresáře pro ukládání databáze (náhledů, kategorií, popisů...) - lze je tak snadněji zálohovat. Databázi je také možné exportovat do XML.

Za obrovskou výhodu považuji styl práce při úpravě fotek. Při rychlých úpravách totiž nedochází k fyzické úpravě fotografie, ale pouze k uložení změn v databázi. Změny je pak takto možné kdykoli a to dokonce jednotlivě odvolat (Picasa to umí jen postupně, takže když chcete odvolat ořez, po kterém jste dělali retuši, o retuši vrácením přijdete). Všechny tyto informace jsou ukládány do databáze, jejíž umístění lze editovat a snadno si ji tak zálohovat.

Picasa úpravy úpravy zaznamenává do ini souborů v jednotlivých adresářích fotek, což znamená nutnost pravidelné kompletní zálohy všech adresářů Vašich fotek. U PicaJet stačí zálohovat databázi, což mi přijde jako rozumnější řešení. I když samozřejmě pokud změníte hyerarchii Vašich adresářů s fotkami (např. následkem přeinstalace systému, výměnou HDD), databáze Vám asi nepomůže (píši asi, protože jsem v nabídkách programu objevil položku Najít ztracené soubory, jejíž funkci jsem ještě podrobně nezkoumal).

Databáze je menší než u Picasi (20000 fotek u Picasi v databázi zabralo něco přes 2GB, u PicaJet 0,5GB)

Uživatelské prostředí PicaJet

Proti Picase lze mnohem efektivněji využít pracovní plochu vypnutím/přesunutím panelů. Bohužel panely není možné seskupovat a editovat jednotlivá tlačítka.

Já osobně běžně používám malý notebook a v Picase mi dost vadí absence jakékoli možnosti upravit panely. Obecně mi vadilo, jak Picasa plácá místem pracovní plochy (velké ikony, zbytečné předěly a lišty...).

Nabízí základní operace fotografiemi jako Ořez, Změnu kontrastu/barev

PicaJet nabízí hierarchické kategorie (tj. víceúrovňové). Fotky je možné zárověň mít ve více kategoriích. Zařazení do kategorie se provádí pomocí panelu kategorie, na kterém kliknete na ikonku sponky u požadované kategorie a kliknutím na fotografie se jim daná kategorie přiřadí. Není to úplný ideál, jaký bych si představoval (tj. přiřazování pomocí klávesových zkratek), podle mých zkušeností je to ale mnohem pohodlnější a hlavně rychlejší než u Picasi. Samozřejmostí (ne jako u Picasy) je inteligentní výběr více fotek pomocí kláves Ctrl a Shift.

Zobrazení fotografií v PicaJet

Fotografie je možné zobrazovat podle data importu, podle kategorií nebo podle fyzickém umístění na disku.

Na rozdíl od Picasy lze při zobrazení celé fotografie listovat mezi fotkami za rámec Kategorie, to v Picase není možné a dost mi to vadilo (bylo nutné klepnout na tlačítko Zpět do knihovny, označit první fotku dalšího Alba a pokračovat v listování).

Nevýhody PicaJet

V některých panelech zabírá několik řádků upoutávka na možnosti placené verze, což někomu může vadit.

Ve free verzi je možné vytvořit jen jedno Album (myšleno databázi).

Picasa umí automaticky sledovat změny v adresářích. PicaJet ne, import je nutné provádět ručně.

Je k dispozici pouze ve verzi pro Windows (Picasa je k dispozici i pro Linux).

Import 20000 fotografií trval asi 60 minut, Picasa byla krapet rychlejší.

Není možné exportovaným fotografiím přidávat vodotisk (jako snadno umí Picasa).

Program nenačetl videa ve formátu *.MOV z mého starého foťáku Olympus C220. Při importu o tom ale informuje, narozdíl od Picasi, která o tom taktně mlčí, ale tato videa také nenačte a ani nezobrazí.

Při hledání několikrát spadl.

Rubrika Počítače a IT | Tagy Fotky, Třídění, Tagy, Tagování, Organizace | Po 21.06.2010 | 7131x

Související články:

Programy na třídění a úpravu digitálních fotografií II (vydáno Po 21.06.2010, 21:17) - právě čtete
Programy na třídění a úpravu digitálních fotografií (vydáno Pá 25.09.2009, 19:23)

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Člověk má tři cesty, jak moudře jednat. Nejprve přemýšlením, to je ta nejušlechtilejší cesta. Druhá cesta vede napodobováním, ta je cestou nejlehčí, a třetí cesta, zkušenosti, je tou nejtvrdší."

Konfucius