JanKoWeb: Počítače a IT - Programy na třídění a úpravu digitálních fotografií
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den pro bezpečnost a zdraví při práci.


Programy na třídění a úpravu digitálních fotografií

Už dlouho řeším problém, jak šikovně organizovat digitální fotografie. Mimo promyšlené adresářové struktury jsem hledal program, který by mi třídění a vyhledávání mohl ulehčit. Zde je několik kandidátů...

Požadavky na program

1) rychlost, hlavně při načítání náhledů. Často mám ve složce stovky fotek a byl bych rád, kdybych při každém otevření nemusel pozorovat generující se náhledy.

2) jednoduchost a možnosti úprav uživatelského prostředí. Nemám rád programy, které než začnu používat, musím desítky minut studovat, co to vlastně umí a kde jsou všechny funkce poschovávané.

3) virtuální alba. Virtuální alba umožní mít stejné fotky v několika albech bez zbytečného zaplňování disku.

4) co nejmenší hardwarová náročnost. Nemám rád programy, které svou kůží sežere mnoho výpočetního výkonu a přitom nic z toho.

5) zdarma:-)

Kandidáti

Podle těchto požadavků jsem začal hledat vhodný program. Zde jsou některé moje postřehy:

Pictomio (na grafika.cz) - umí prý virtuální alba a je uživatelsky líbiví (je 3D), mě ale odradily hardwarové nároky (asi 200MB obsazené RAM).

MAGIX Photo Manager 8 - podle popisu mě vyloženě nadchl: rozpoznávání obličejů, vyhledávání fotek s podobným motivem, možnost vytvářet alba a řadit je do skupin. Bohužel, poté, co jsem ho nainstaloval, byl jsem neskutečně zklamán. Hledání podobného motivu při prvních pár pokusech docela teskně selhalo, program je příliš robustní a nabíhá docela dost dlouho. Na první pohled není příliš přehledný a je jen v angličtině.

Windows Live Fotogalerie - umí prý rozpoznávat obličeje. Já ji jen pustil a po malé chvilce zase zavřel. Asi jsem alergický na Mrkvosoftí software;-)

FastStone Viever - docela povedený program pro třídění fotek, kvalitou srovnatelný s Irfan View. Nicméně neumí virtuální alba

Zoner Photo Studio 8 Professional - tuto verzi jsem zkoušel, protože ji mám z jednoho časopisu v plané verzi. Jinak se jedná o placený software. I když Zoner Studio nabízí docela pokročilé možnosti editace a správy fotografií, já jsem si na něj nikdy nezvykl (připadá mi pro mé účely zbytečně složitý) a proto jej nepoužívám.

Picasa - vcelku intuitivní, po nainstalování a spuštění si zaindexuje adresáře s fotkami, jejichž náhledy pak zobrazuje naprosto bleskurychle. Možnost základní editace, virtuální alba a velmi zajímavá práce s editovanými fotkami (originál je vždy automaticky zálohován a změny jdou kdykoli odvolat). Vypadá to, že to je program, který jsem hledal... Časem o ní napíši podrobnější recenzi...

Další zdroje informací

Třídění fotografií - tip, jak fotografie třídit bez použití fundovaných programů...

Docela dobrým rozcestníkem při hledání vhodného programu mi byl článek 10 nejlepších programů pro digitální fotografie.

Rubrika Počítače a IT | Tagy Fotky, Třídění, Picasa | Pá 25.09.2009 | 4741x

Související články:

Programy na třídění a úpravu digitálních fotografií II (vydáno Po 21.06.2010, 21:17)
Programy na třídění a úpravu digitálních fotografií (vydáno Pá 25.09.2009, 19:23) - právě čtete

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Raději bych pohořel na něčem, co dělám s chutí, než se úspěšně zhostil něčeho, co nesnáším."

G. Burns