JanKoWeb: Počítače a IT - Opera 10 - přechod z verze 9.64 očima uživatele

Opera 10 - přechod z verze 9.64 očima uživatele

Na Operu 10 jsem se těšil už delší dobu, hlavně na slibované zrychlení a stabilitu... 1.září jsem se konečně dočkal a o pár dní později jsem Operu 10 nainstaloval. Tento článek mapuje uživatelovi peripetie při přechodu z verze 9.64...

Stažení a instalace

V prvé řadě jsem si ještě chvíli počkal, než vyjdou oficiální recenze o nové verzi. Pár dní jsem tedy posečkal, než jsem se pustil do instalace. Mezitím jsem si ale z oficiálních stránek Opery stáhl instalaci nové Opery 10 a soubor Opera_1000_int_Setup.exe se tak usadil na mém disku.

Než nadešel okamžik pravdy, zálohoval jsem si uživatelské soubory staré Opery (adresář Profile) a spustil stažený soubor. Instalátor chvilku chroupal a pak se opáčil, zda si přeji pouze aktualizovat starou verzi s ponecháním všech nastavení. Zaplesal jsem a svolil...

Instalátor chvilku něco piklil a po chvíli byl hotov. K mé radosti písmenka "int" skutečně znamenala International version, čili žádné problémy s jazykem, Opera 10 byla ihned v češtině (tedy žádné hledání souborů s překladem jako u dřívějších verzí) a ihned k použití.

První kroky...

Na první pohled se po spuštění Opery 10 změnilo jen pár drobností. Naběhla vcelku svižně, i když funkce Turbo byla vypnutá, náhledy stránek byly trochu jiné, i avizované změny v chybových stránkách jsem zaregistroval. Při prvním ukončení se dle očekávání jen slušně zeptala, zda může zaktualizovat databázi mailů, což jsem ji povolil.

Nicméně později jsem si objevil, že při čtení mailů v celém okně, na což jsem si udělal tlačítko.

x

Český slovník pro Spellcheck

V Opeře 10 kontroluje SpellCheck (je-li povolen) všechna větší textová pole, tedy například formuláře Facebooku, komentáře, emaily apod.

Pro výběr slovníků kontroly pravopisu klepněte do textového pole (textarea) na stránce pravým tlačítkem myši a vyberte Slovníky / Přidat/odebrat slovník. V dalším okně označte požadovaný slovník a potvrďte. Opera 10 mimochodem prý používá stejný formát slovníků jako OpenOffice.

Vypnutí/zapnutí kontroly pravopisu je možné v kontextovém menu (Kontrolovat pravopis).

Shrnutí prvních dojmů

Inzerované zrychlení jsem moc nezaznamenal, naopak mám pocit, že odezva prohlížeče se prodloužila a přijde mi, že se častěji stane, že prohlížeč na chvíli jaksi "zatuhne" či má velmi pomalou odezvu. Velkou výhodou je jistě SpellChecker, automatické aktualizace a potěší i Turbo mód (musím se ale přiznat, že jsem jej ještě nezkoušel, protože jak jsem četl, jeho funkce je založena na přeposílání vyžádaných stránek na optimalizační servery).

Rubrika Počítače a IT | Tagy Opera, Update | St 30.09.2009 | 1197x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Na každé práci je tím nejtěžším začít."

NN