JanKoWeb: Počítače a IT - Picasa - záloha a obnovení virtuálních alb
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den pro bezpečnost a zdraví při práci.


Picasa - záloha a obnovení virtuálních alb

Pojďme se podívat na to, kam si Picasa ukládá svá virtuální alba a jaké jsou možnosti obnovení jejich databáze ze zálohy...

Úvodem: způsob ukládání dat Picasou

Picasa informace o editaci obrázků ukládá do ini souborů v jednotlivých složkách s obrátky. Popisky a titulky obrázku se ukládají dle mé zkušenosti přímo do EXIF informace fotky. Informace o albech se ukládají do databáze, která je v systémových složkách Picasy.

Alba - umístění

Adresář Google naleznete na systémovém disku. Pro Windows XPcz C:\\Documents and Settings\\Honza\\Local Settings\\Data aplikací\\Google\\, Windows XPen C:\\Documents and Settings\\USER\\Local Settings\\application data\\Google, Vista: C:\\Users\\USER\\AppData\\Local\\Google. Kde USER je uživatelský adresář (většinou pojmenován stejně jako uživatelské jméno).

Picasa 3 do výše uvedeného adresáře Google ukládá svoje zálohy ve složce Picasa2Albums/backup (skrytá složka). Zde naleznete složky zálohy Vašich alb podle data, obsahující soubory alb *.pal.

Obnovení alb ze zálohy

Otevřete složku Picasa2Albums/backup (viz výše) a zkopírujte požadovaný adresář (podle data) do Picasa2Albums.

V adresáři Google přejmenujte složku Picasa2 na "Picasa2_OLD". Neexistence této složky donutí Picasu po restartu programu obnovit databázi a alba a načíst znovu náhledy.

Předtím
Google
   Picasa2
   Picasa2Albums
       9532105833b913b0de61c17767405e9a
       backup
           7. září 2009
           5. srpna 2009
           
Potom
Google
   Picasa2_OLD
   Picasa2Albums
       9532105833b913b0de61c17767405e9a
       5. srpna 2009
       backup
           7. září 2009
           5. srpna 2009

 

Zálohy virtuálních alb se týká i diskuze na fóru Picasy Where are Albums Backed-up in Picasa 3? (EN, stručně) a Why did suddenly my albums from images in my external HD dissapeared??? (EN, podrobněji).

#EDIT 29.02.2012 (11h):

Přesun fotek na jiné umístění (externí disk)

V článku Moving Folders with Picasa (EN) je video průvodce, jak na to. Je vcelku podrobný, doporučuji shlédnutí.

Další informace o přesunu složek obrázků bez narušení alb, popisků atd. si přečtěte v článku I just bought an external hard drive. How do I move my photos to it? (EN) - to nejdůležitější je, pokud fotky přesouváte na externí disk, pojmenovat jej nějakým písmenem vzadu abecedy (např. jmenovkou P; dělá se to přes vlastnosti disku po připojení - Jmenovka). Poté ručně v Picase pravým na složce (při Stromovém zobrazení) a Přesunout složku (což zajistí, že si Picasa ohlídá i zápisy v DB a tedy by se měla zachovat alba i popisky).

#EDIT 21.8.2012 (2h):

Přesunout složku - podrobněji

Velmi pěkný návod je Picasa Tip: Moving folders to a USB Hard Drive (anglicky, ale i s videonávodem). Celý trik spočívá v použití Picasy samotné. Zvolte nejdříve Zobrazit / Zobrazení složky / Stromové zobrazení. Na složce, kterou chcete přesunout například na externí disk klikněte pravým myšítkem a zvolte Přesunout složku.  

Po provedení operace si Picasa ponechá všechno nastavení fotek - popisy a úpravy obrázků jsou buď přímo ve fotkách (popisy, titulky, tagy) nebo v ini souborech (úpravy) v jejich složce, takže se ani zničit tímto nemohou. Alba se zachovají také. Jen cesta v informaci o fotce se obnoví až po restartu Picasy, nicméně pokud ji budete chtít kopírovat přes místní menu, bude tam již aktuální i před restartem.

Další možnosti

Ve verzi Picasy 3.9 v Nástroje / Experimentální / Zvolit umístění databáze je možné změnit umístění databáze. Nicméně píše se tam, že se důrazně nedoporučuje umisťovat databázi na vyměnitelný disk.

Další návod moving my photos to an external hard drive but using Picasa on the same computer (EN) má pro mě pár much, např. v menu Nástroje / Zálohovat fotky nikde nevidím možnost nezálohovat bez adresářů (jak se píše "select no folder"). Na druhou stranu se tu ale popisuje úprava souborů .*pal - úprava cest k albům.

Relevantní je ještě také česká diskuse Přesun databáze Picasa.

Přenesení Picasy na jiný počítač

Zkopírovat hlavně složku c:\\Documents and Settings\\_USER_\\Local Settings\\Data aplikací\\Google\\Picasa2\\db3\\.

Rubrika Počítače a IT | Tagy Picasa, Fotky | Po 19.10.2009 | 13082x

Související články:

Picasa 3.9: novinky a změny na první pohled očima uživatele (vydáno Čt 01.03.2012, 20:27)
Picasa 3.6: výborný nástroj pro organizaci fotek (vydáno Čt 08.07.2010, 16:05)
Picasa - záloha a obnovení virtuálních alb (vydáno Po 19.10.2009, 10:44) - právě čtete

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Raději bych pohořel na něčem, co dělám s chutí, než se úspěšně zhostil něčeho, co nesnáším."

G. Burns