JanKoWeb: Počítače a IT - Smajlíci v elektronické komunikaci: ano či ne?
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den proti hluku.


Smajlíci v elektronické komunikaci: ano či ne?

Zamyšlení nad používáním a hlavně pak interpretací smajlíků v elektronické komunikaci...

Co jsou smajlíci neboli emotikony

Emotikony, neboli smajlíci, jsou textové útvary, které vnikly v textové elektronické komunikaci proto, aby zprávy mohly nést přidanou informaci o emocích pisatele.

Osobně jsem je dřív, jak bych to řekl - neměl rád. Ale postupem času jsem se nějak i díky přátelům naučil, že emotikonem lze velmi dobře přesněji formulovat posílanou informaci stylem, na který slova nestačí. Úplně jinak totiž může vyznít věta zakončená různými emotikony. Kupříkladu: no tys teda vypadal:-D Proti větě: no tys tedy vypadal:-/ Zatímco první chce pisatel říci, že se pobavil, druhá již může znít o dost vážněji.

Nadměrné používání smajlíků ale může vést k narušení toku textu. A největší hrozba se skrývá v různých interpretacích. Syntaxe smajlíků totiž není striktně vymezena a různé komunikační programy, klienti či webová rozhraní emailů je někdy interpretují odlišně. Rozdíly se najdou třeba v interpretaci smajlíků znázorňující mrknutí a záchvat smíchu se slzami v očích.

Proč používat jen textovou verzi

Abychom se vyhnuli chybné interpretaci smajlíků a zásadnímu narušení toku textu, o kterém bude pojednáno více níže, je vhodné v programech, ve kterých pracujeme s textem elektronické komunikace (komunikátory, email klienti, webová rozhraní), povypínat grafické módy zobrazení smajlíků. Podívejme se, jak to vypadá - srovnejte nejprve na první pohled dva obrázky níže...

Grafický režim

Grafické zobrazení emotikonů docela podstatně ruší tok textu, často totiž výška emotikonu nesouhlasí přesně s výškou řádku textu. Odlišná barva potom ruší při čtení a poutá na sebe nepatřičnou pozornost. Čtení takového textu je krajně nepohodlné, nemluvě o tom, že z většiny grafických ikon smajlíků se člověku dělá někdy až nevolno (osobně bych byl pro nazývat je než smajlíky spíše obludníky či obludikony).

Zobrazení mailu s grafickými smajlíky
Zobrazení mailu s grafickými smajlíky

Textový režim

Proti tomu zobrazení v textovém režimu umožňuje použití dodatečné informace (emotikonů) bez toho, že by nějak výrazně rušila čtení textu. Typograficky je to samozřejmě trochu divné, ale je to rozhodně menší zlo, než zobrazení v grafickém režimu.

Zobrazení mailu bez grafických smajlíků
Zobrazení mailu bez grafických smajlíků
Rubrika Počítače a IT | Tagy Mail, Smajlíci, Emotikony | Út 09.08.2011 | 5027x

Související články:

Smajlíci v elektronické komunikaci: ano či ne? (vydáno Út 09.08.2011, 11:15) - právě čtete
Seznam mail: zakázání grafických smajlíků (vydáno Út 09.08.2011, 10:11)

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Člověk má tři cesty, jak moudře jednat. Nejprve přemýšlením, to je ta nejušlechtilejší cesta. Druhá cesta vede napodobováním, ta je cestou nejlehčí, a třetí cesta, zkušenosti, je tou nejtvrdší."

Konfucius