JanKoWeb: Počítače a IT - Smajlíci v elektronické komunikaci: ano či ne?
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den rodiny a světový den proti mozkové mrtvici.


Smajlíci v elektronické komunikaci: ano či ne?

Zamyšlení nad používáním a hlavně pak interpretací smajlíků v elektronické komunikaci...

Co jsou smajlíci neboli emotikony

Emotikony, neboli smajlíci, jsou textové útvary, které vnikly v textové elektronické komunikaci proto, aby zprávy mohly nést přidanou informaci o emocích pisatele.

Osobně jsem je dřív, jak bych to řekl - neměl rád. Ale postupem času jsem se nějak i díky přátelům naučil, že emotikonem lze velmi dobře přesněji formulovat posílanou informaci stylem, na který slova nestačí. Úplně jinak totiž může vyznít věta zakončená různými emotikony. Kupříkladu: no tys teda vypadal:-D Proti větě: no tys tedy vypadal:-/ Zatímco první chce pisatel říci, že se pobavil, druhá již může znít o dost vážněji.

Nadměrné používání smajlíků ale může vést k narušení toku textu. A největší hrozba se skrývá v různých interpretacích. Syntaxe smajlíků totiž není striktně vymezena a různé komunikační programy, klienti či webová rozhraní emailů je někdy interpretují odlišně. Rozdíly se najdou třeba v interpretaci smajlíků znázorňující mrknutí a záchvat smíchu se slzami v očích.

Proč používat jen textovou verzi

Abychom se vyhnuli chybné interpretaci smajlíků a zásadnímu narušení toku textu, o kterém bude pojednáno více níže, je vhodné v programech, ve kterých pracujeme s textem elektronické komunikace (komunikátory, email klienti, webová rozhraní), povypínat grafické módy zobrazení smajlíků. Podívejme se, jak to vypadá - srovnejte nejprve na první pohled dva obrázky níže...

Grafický režim

Grafické zobrazení emotikonů docela podstatně ruší tok textu, často totiž výška emotikonu nesouhlasí přesně s výškou řádku textu. Odlišná barva potom ruší při čtení a poutá na sebe nepatřičnou pozornost. Čtení takového textu je krajně nepohodlné, nemluvě o tom, že z většiny grafických ikon smajlíků se člověku dělá někdy až nevolno (osobně bych byl pro nazývat je než smajlíky spíše obludníky či obludikony).

Zobrazení mailu s grafickými smajlíky
Zobrazení mailu s grafickými smajlíky

Textový režim

Proti tomu zobrazení v textovém režimu umožňuje použití dodatečné informace (emotikonů) bez toho, že by nějak výrazně rušila čtení textu. Typograficky je to samozřejmě trochu divné, ale je to rozhodně menší zlo, než zobrazení v grafickém režimu.

Zobrazení mailu bez grafických smajlíků
Zobrazení mailu bez grafických smajlíků
Rubrika Počítače a IT | Tagy Mail, Smajlíci, Emotikony | Út 09.08.2011 | 5031x

Související články:

Smajlíci v elektronické komunikaci: ano či ne? (vydáno Út 09.08.2011, 11:15) - právě čtete
Seznam mail: zakázání grafických smajlíků (vydáno Út 09.08.2011, 10:11)

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Moudrost je přiznání toho, že vím, co vím a toho, že nevím, co nevím!"

Konfucius