JanKoWeb: Počítače a IT - Sony Xperia mini S15i: problém s upgradem na Android 4 aneb to si snad dělá Sony srandu!
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den pro bezpečnost a zdraví při práci.


Sony Xperia mini S15i: problém s upgradem na Android 4 aneb to si snad dělá Sony srandu!

V článku Sony Xperia mini S15i: svévolná aktivace hardwarových tlačítek jsem psal o chybě tohoto telefonu s operačním systémem Android 2.3.4., která pokud se začne projevovat, udělá z telefonu nepoužitelnou dlažební kostku (dokud ho nestrčíte na chvíli do mrazáku, jak někdo také radil).

Co s tím?

Řešením problému by byl asi jedině upgrade na Android 4.x.

Můj telefon (kupoval jsem jej osobně v kamenné prodejně v Praze Nuslích, číslo SI 1249-9322) se ale stále v programech na aktualizaci telefonu Sony PC Companion i Sony Update Service Setup hlásí jako aktuální. Přitom je v něm Android 2.3.4. Strávil jsem několik hodin hledáním a zde nabízím shrnutí a ukázku podpory Sony.

Stručná historie

Sony někdy na podzim 2011 (soudě dle dat článků) oznámilo, že pro Xperia mini bude Android 4. V červnu 2012 jej skutečně oficiálně vydala, ale aktualizace probíhala postupně - podle tzv. SI čísla telefonu. SI číslo najdete pod baterií, je 8 místné. Na stránkách oficiálního fóra sonymobile.com se objevovala čísla (již tam nejsou, nevím proč), která již mohou aktualizovat na nový Android.

Postoj a chování Sony

Problém je, že Sony není schopno říci, kdy které číslo bude. Už v srpnu se na jeho fórech objevují velmi rozhořčení zákazníci, kteří na update, který je jak jsem psal výše prakticky kritický, čekají už několik týdnů.

Chování Sony je dle mého názoru v tomto případě naprosto nehorázné.

Zatímco 22.11.2012 člen podpory Sony Samuel píše:

Unfortunately I'll have to give you the answer you don't want. We don't know when the update will be available for certain SI-numbers. However, regarding ICS roms, you should check XDA Developers forum - they have plenty of roms.

Tedy že neví, kdy konkrétní čísla sérií budou mít update. A doporučuje pohledat neoficiální upgrade přes XDA (což je vývojové fórum, k tomu ale potřebujete root telefonu, čímž přijdete většinou o záruku).

19.12.2012 člen jejich fóra Johan píše na dotaz zákazníka s číslem telefonu SI 1249-9322:

The roll out of the ICS update happens gradually and is not finished yet. I suggest that you keep checking for updates from time to time by connecting the phone to PC Companion.

Tedy že updaty na Android 4 ICS stále ještě probíhají. Po 6 měsících od oficiálního uvedení! 

Velmi souhlasím s uživatelem Asisinuk, co 19.12.2012 napsal (stručně je to dost nehorázné chování k zákazníkům, které by mělo být postihováno dle platné legislativy obchodního práva EU).

Závěr

Pokud se váš telefon Xperia mini S15i s Androidem 2.3.4. stále hlásí jako aktuální (v Sony PC Companion to uvidíte po připojení telefonu; nebo v telefonu v Nabídka / Nastavení / Info o telefonu / Aktualizace softwaru), můžete buď stále čekat na oficiální upgrade (což v závěru diskuzí i teď v prosinci 2012 většinou na fóru Sony doporučují), nebo porušit záruční podmínky a nainstalovat upgrade ručně.

Rubrika Počítače a IT | Tagy Sony, Xperia, Android, Problém | Ne 30.12.2012 | 4310x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Raději bych pohořel na něčem, co dělám s chutí, než se úspěšně zhostil něčeho, co nesnáším."

G. Burns