JanKoWeb: Zábava - Všeobecné podmínky půjčování sešitů
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den ptačího zpěvu.


Všeobecné podmínky půjčování sešitů

Všeobecné podmínky půjčování sešitů vznikly jako obrana před rozpůjčováním mých sešitů za mé školní docházky...

§1 – Základní pojmy - poskytovatel, půjčující, sešit

Poskytovatelem půjčení sešitů JK se rozumí vlastník (tj. JK osobně), dále jen poskytovatel. Poskytovatel má právo od půjčujícího vymáhat finanční náhradu (§5) při nedodržení termínu vrácení nebo porušení některého zákazu – viz §3.

Půjčujícím se stává každý, kdo si od poskytovatele zapůjčí jakýkoli sešit (příp. učebnici atd.).

Půjčující vypůjčením sešitu souhlasí se všemi Všeobecnými podmínkami půjčování sešitů od Jana Kohouta a zavazuje se k jejich bezvýhradnému dodržování. V případě jejich porušení bere půjčující na vědomí možnost poskytovatele vymáhat po půjčujícím finanční náhradu, případně zakázat či omezit půjčování sešitů.

Sešitem se míní nejen vlastní sešit (tj. soubor poznámek v psané formě) ale i případné přiložené dokumenty, vč. obalu. Typ (druh, věc) sešitu se definuje jako oficiální školní zkratka daných předmětů.

§2 - Půjčení sešitu

Půjčením sešitu se rozumí ústní smluvní úkon, kdy se půjčující dovolí a sešit přebírá do vlastních rukou. Tímto úkonem půjčující souhlasí se všemi Všeobecnými podmínkami půjčování sešitů od JK a zavazuje se k jejich bezvýhradnému dodržování. Převzetím sešitu do rukou půjčujícího se považuje smlouva o vypůjčení sešitu za uzavřenou. Od této chvíle za půjčený sešit půjčující ručí.

Půjčující při zájmu o půjčení sešitu o tento úkon slušně požádá. Půjčení sešitu může být již v této fázi okamžitě poskytovatelem odmítnuto, a to i bez udání důvodu. Dále je půjčující povinen poskytovateli sdělit důvod výpůjčky, který může být poskytovatelem opět odmítnut. Půjčující v případě kladného vyřízení důvodu výpůjčky poté navrhne termín vrácení sešitu, který opět poskytovatel může zamítnout či upravit. Půjčující je potom povinen řídit se při nakládání se sešitem pokyny poskytovatele. Za nedodržení termínu vrácení sešitu může být uložena i peněžitá pokuta (viz §5).

Zpravidla je půjčení sešitu bezplatné, nebylo-li při výpůjčce domluveno mezi poskytovatelem a půjčujícím dohodnuto jinak.

Smlouva mezi půjčujícím a poskytovatelem je jednostranně vypověditelná a to jen ze strany poskytovatele. Půjčující tedy není oprávněn od smlouvy odstoupit nebo ji nedodržovat. Odstoupení (stejně jako nedodržení) půjčujícího od smlouvy je považováno za její porušení a sankciováno jako ztráta sešitu (§5). Poskytovatel je oprávněn v případě potřeby sešitu okamžitě požadovat jeho vrácení. Půjčující je povinen na poskytovatelovu žádost sešit okamžitě a bez prodlení vydat.

§3 - Nakládání s půjčeným sešitem

Půjčující se od chvíle vypůjčení sešitu (§2) stává osobou zodpovědnou za půjčený sešit a je tedy odpovědný za jakékoli škody na sešitu (tj. i za škody, které nebyly způsobeny jeho přímým zaviněním).

 

Půjčujícímu se výslovně zakazuje:

1. Upravovat obsah a vzhled sešitu (čímž se myslí i sejmutí obalu atd.)

2. Vpisovat (cokoli) do sešitu (týká se i označení stran ke kopírování; to se provádí výhradně vložením záložky)

3. Nechávat sešit bez dozoru (nevztahuje se na uložení do tašky, které je pokládáno za bezpečné)

4. Poskytovat sešit v době výpůjčky třetí osobě

5. Zacházet se sešitem nešetrně (různé mačkání, muchlání a podobné fyzické deformace) či ho poškozovat

6. Nedodržet sjednaný termín vrácení sešitu

Nedodržení výše uvedených pravidel bude postihováno zákazem výpůjčky, v krajním případě finančním postihem, jehož výši určí dle závažnosti poskytovatel (sazba 10-1000Kč)! Poskytovatel je oprávněn půjčený sešit, který nalezne ponechaný bez dozoru odpovědného půjčujícího, zabavit a zakázat půjčujícímu další výpůjčky.

§4 – Vrácení sešitu

Sešit vrací půjčující výhradně osobně (nebylo-li předem s poskytovatelem ujednáno jinak) a to přímo do rukou poskytovatele. Sešit půjčující vrací v bezvadném stavu (respektive ve stavu, ve kterém si sešit půjčil). Výslovně se zakazuje vrácení sešitu položením na lavici bez vědomí poskytovatele.

Půjčující je v případě nemoci nebo jiného závažného důvodu po předchozí domluvě s poskytovatelem povinen zajistit vrácení sešitu ve sjednaném termínu.

Jakékoli prodlení je nutné neprodleně oznámit poskytovateli, který je oprávněn dle závažnosti požadovat finanční náhradu škody.

§5 – Náhrada škody

Poskytovateli v případě nedodržení termínu vrácení sešitu vzniká duševní škoda z prodlení opakování látky sešitu, která bude postihována zákazem dalšího vypůjčování, případě peněžitým trestem, jehož výši určí sám poskytovatel. Paušálně bude vymáhán peněžitý trest 20Kč za 1 hodinu prodlení. V mimořádném případě může být sazba navýšena. Za mimořádný případ se považuje nevrácení sešitu ve sjednaném termínu před písemnou prací nebo znemožnění poskytovateli přípravy na hodinu. Poskytovatel je oprávněn finanční postih bez udání důvodu půjčujícímu prominout.

Ztrátu sešitu půjčující neprodleně hlásí poskytovateli. V případě ztráty sešitu nebo jakéhokoli fyzického poškození je půjčující povinen do 3 dnů obstarat obsahově totožnou čitelnou kopii ztraceného sešitu. Za ztrátu sešitu je poskytovatel oprávněn požadovat po půjčujícím dále ještě finanční náhradu za zmařenou duševní činnost (psaní poznámek) ve výši 100 - 50 000 Kč, dle závažnosti (důležitost poznámek, stáří, časový rozsah), kterou definuje výhradně poskytovatel.

Rubrika Zábava | Tagy Podmínky, Sešity | So 19.09.2009 | 980x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Nezbytným krokem k tomu, abyste od života získali věci, po kterých toužíte, je rozhodnout se, co vlastně chcete."

B. Stein