JanKoWeb: Počítače a IT - Windows XP: pár praktických úprav
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den proti hluku.


Windows XP: pár praktických úprav

Dnes se podíváme na některé pokročilejší, ale velmi praktické úpravy systému Windows XP.

Změna umístění Dokumentů

Změna umístění Plochy

Stačí pomocí Průzkumníku přetáhnout složku Plocha (standardně C:\\Document and Settings\\User\\Plocha, kde User je jméno Vašeho účtu ve Windows) na požadované místo. Po následném restartu se automaticky začne složka využívat.

Tento postup je až podezřele jednoduchý, když mě na něj upozornil kamarád Michal (tímto mu za to ještě jednou děkuji), nechtěl jsem věřit, že to bude fungovat. Ale Windowsy si s tím skutečně bez přímých uživatelských změn dalších nastavení poradí:-)

Odstranění ikony Moje místa Bluetooth

U počítačů Asus eee je na ploše ikona "Moje místa Bluetooth", kterou nepoužívám a dlouhou dobu jsem hledal, jak se jí zbavit (jednoduše prý odstranit nejde). Postup k jejímu schování: pravým tlačítkem myši na ploše - Vlastnosti / Plocha / Vlastní nastavení Plochy - Vyčistit Plochu nyní. Spustí se Průvodce, který nabídne, které ikony chcete schovat a nakonec je přemístí do složky "Nepoužívané ikony plochy", kterou umístí na Plochu a kterou posléze můžete přesunout dle svého uvážení jinam.

Automatická změna pozadí

Random Wallpaper Changer. Program nepotřebuje instalaci.

Úprava kontextového menu

Možná se Vám po delší době používání systému stalo, že třeba vyskočení kontextového menu Nový trvá docela dlouho. Je to většinou tím, že obsahuje příliš položek, které se tam nacpali instalací různých souborů. Omezit tyto položky lze jednoduše programem

ShellExView - viz článek. Stažení ShellExView 1.47 na Sosej.cz. Program není třeba instalovat a zakázané položky kontextového menu lze kdykoli zase obnovit.

ShellMenuView.

Více v článku How to Clean Up Your Messy Windows Context Menu (anglicky).

Cleanup & Make the Windows Context Menu’s “New” Folder Open Faster - úprava položky kontextového menu "Nový".

Zobrazení výkonu

Utilita Trayler XP 1.0. Zobrazí se jako malá ikonka v SysTray liště a ukazuje vytíženost CPU a RAM. Neinstaluje se, má jen pár KB a její běh zabírá 4,3MB RAM.

Random Wallpaper Changer. Program nepotřebuje instalaci. V paměti zabírá asi 4MB. Maximální interval změny pozadí je 1 hodina, minimální 1 vteřina.

Nástroj TweakUI

Utilita slouží k zpřístupnění rozsáhlých možností nastavení Windows.

Tweak UI na slunecnice.cz, pro uživatele s horší znalostí angličtiny je k dispozici i čeština.

Pokud Vás zajímají další podrobnosti o funkci utility, přečtěte si článek Kroutíme Windows XP – 1. díl – Tweak UI a Kroutíme Windows XP – 2. díl – Tweak UI.

Rubrika Počítače a IT | Tagy Tipy, Triky, Windows, Windows XP | So 09.10.2010 | 4861x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Člověk má tři cesty, jak moudře jednat. Nejprve přemýšlením, to je ta nejušlechtilejší cesta. Druhá cesta vede napodobováním, ta je cestou nejlehčí, a třetí cesta, zkušenosti, je tou nejtvrdší."

Konfucius