JanKoWeb: Recenze - Jan Hnízdil: Mým marodům

Jan Hnízdil: Mým marodům

Autor, doktor Jan Hnízdil, v knížce plné novinových sloupků, humornou formou poukazuje na problematiku dnešního zdravotnictví, ale i na obecnější otázka jako sport či politiku. Kniha je tedy rozdělena na několikastránkové kapitolky a i když má asi 230 stran, čte se velmi svižně.

Zajímavý je i úvod, ve kterém se dozvíme, jak se autor dostal ze studia medicíny k práci u sportu, ze které byl odejit, protože "jeho názory se neslučovaly s filosofií zaběhnutou v otázkách dopingu". Zkrátka příliš ukazoval na zoufalou situaci sportu.

Kniha je velmi zajímavým čtením a ještě zajímavým zamyšlením nad dnešním světem, zvláště pak zdravotnictvím, které začíná pomalu ale jistě ovládat farmaceutický průmysl. V mnohých příbězích z jeho lékařské praxe v Centru celostní medicíny autor ukazuje na psychosomatiku - propojení těla i duše. I když se mnohé myšlenky v kapitolách opakují, myslím, že pro čtenáře je to spíše přínosem.

Často autor svým pacientům pokládá zajímavou otázku - chcete se léčit nebo uzdravit? A to je právě ten problém. Dnešní zdravotnictví totiž velmi často jen léčí. Někdy i téměř bezdůvodně.

Zajímavá je třeba i zmíněná studie o rychlosti chůzi lidí dnes a v minulosti. Dnes, v době většího stresu, lidé chodí statisticky rychleji.

Jedna z nejzásadnějších poselství knihy je podle mě asi toto:

Pacienti se chovají jako v autoservise: "pane doktore, mám zablokovaná záda, udělejte s tím něco. Zkontrolujte tuky, tlaky a napište prášky. Také v koleně mi už pár měsíců vrže. Píchněte mi do něj nějaký roztok, aby šlo zase hladce." Bezstarostně se pak odevzdávají do péče manipulátorů. Nechápou, že lidské tělo není stroj a blokáda zad není technický problém. Je to varovný signál, kterým nám tělo oznamuje, že jsme si toho naložili víc, než uneseme. Fyzické námahy, ale i starostí. Je to výzva k zastavení a zamyšlení nad tím, jak zacházíme se sebou samými. Pokud to uděláme, chybu najdeme a můžeme se uzdravit. Sami, bez léků, bez manipulátorů. Myšlení ale bolí a měnit sám sebe je obtížné. Mnohem snazší je přenechat to manipulátorům.

Vydalo nakladatelství Nakladatelství Lidové noviny, 2010, Praha. Kniha má 230 stran.

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Medicína, Hnízdil | St 04.07.2012 | 1417x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Stejně jako nevíme, co je život, nemůžeme vědět, co je smrt."

Konfucius