JanKoWeb: Recenze - Jonathan Hancock: Skryté síly mozku
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den pro bezpečnost a zdraví při práci.


Jonathan Hancock: Skryté síly mozku

"Rádce, jak si krok za krokem zlepšit svou paměť." Aneb velice zajímavá kniha o využívání mozku, zejména tedy paměti. Obsahuje řadu návodů, doporučení a cvičení na to, aby si člověk snáze pamatoval třeba čísla nebo jména. Moc jsem tomu nevěřil, ale musím říci, že je to velmi praktické nejen pro každodenní život, ale i pro studium...

Kniha má asi 250 stran formátu A5. Vydalo ji nakladatelství Fontána, Olomouc 1997. Přeložili George a Jenny Dvorsky.

Překladatelé odvedli výbornou práci, protože celá kniha je lokalizována na české prostředí, což je hodně důležité. Čtení knihy je velmi zajímavé, na začátku kapitol je nastíněn problém (například jak si pamatovat jména), poté předloženo možné řešení a následuje několik příkladů, na kterých si čtenář může vyzkoušet právě osvojenou dovednost.

První kapitola je hodně motivační, já osobně nevím, zda bych knihu přečetl, nebýt ji, protože jsem tomu příliš nevěřil. Autor poukazuje hlavně na to, jakým způsobem lidský mozek funguje - rád si pamatuje věci, ke kterým má nějaký vztah a raději něž pojmy si pamatuje ucelenější příběhy.

Uvádí čtyři pravidla mozku:
1. mozek si lépe pamatuje to, co se stalo vám.
2. pamatujete si to, co vidíte, zapomínáte to, co vidět nemůžete.
3. pamatujete si neobvyklé.
4. lépe si pamatujete to, co vytváří systém.

Z toho plynou také doporučení v následujících kapitolách, kde autor radí, že pro zapamatování třeba seznamu věcí je důležité, vymyslet si k němu příběh. Třeba si představit svůj pokoj, ve kterém si připravíte v mysli několik míst, kam budete předměty na seznamu dávat a potom si představíte, jak vstupujete do místnosti a (podle předem určeného pořadí) se díváte po pokoji. Důležité také je, představovat si co nejnemožnější situace, čím legračnější, tím lépe zapamatovatelné.

V kapitole Síla představivosti autor podává přehled praktik, jak Systém využití mozku co nejlépe použít. Jak už jsem psal, čím více humoru nebo třeba násilí ve vaší představě, tím lépe si situaci budete pamatovat.

Dále popisuje různé metody, jak si zapamatování třeba příběhu ulehčit - metoda přeměny jednoho předmětu v druhý, interakce a další...

Kniha obsahuje čtyři hlavní části - v první představuje přehled toho, jak mozek funguje. V další se věnuje zapamatování slov, v další čísel a v poslední praktickým radám do života - pamatování ulic, projevů, seznamů úkolů a další...

Na konci knihy najdete také příběh, jak si během pár minut zapamatovat Morseovu abecedu.

Knihu vřele doporučuji, hned po první kapitole jsem si během jedné jízdy metrem byl schopný díky radám uvedeným v knize zapamatovat barvy všech stanic metra A, což mi velmi ulehčuje situaci, když se do něčeho v metru začtu (dříve jsem často nemohl poznat, ve které stanici jsem, teď jen kouknu na obložení a už vím:-) ).

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Mozek, Rozvoj, Využití | Čt 01.03.2012 | 2370x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Raději bych pohořel na něčem, co dělám s chutí, než se úspěšně zhostil něčeho, co nesnáším."

G. Burns