JanKoWeb: Recenze - Miroslav Plzák: Tušení o lidské duši
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den proti hluku.


Miroslav Plzák: Tušení o lidské duši

Jak název knihy napovídá, autor se v ní věnuje především zamyšlením na lidskou duší. Nakladatelství MOTTO, Praha 2005. Knížka formátu A5 o rozsahu 200 stran.

Tato kniha je spíš filosofickým zamyšlením nad podstatou lidské duše. Autor rozvíjí svou teorii o tom, že lidský mozek je natolik složitý, že nevěří tomu, že by jej byla schopna stvořit náhoda.

Dále autor píše, nebo spíše nastiňuje, jak mozek funguje, ale to cestou poněkud nevšední - s pomocí teorie informace. Dále rozvíjí tušení o uspořádání lidské duše, zmiňuje se též o emocích.

Velmi zajímavá je kapitola věnovaná memům. Zjednodušeně řečeno - mem je nějaký zakořeněný předsudek nebo vzorec chování, který se snadno šíří se mezi lidmi. Třeba tvrzení "jsi normální?" se vžilo jako větička, kterou člověk použije, chce-li druhého popudit.

Memy ale mohou být i mnohem nebezpečnější - jako třeba mem "neumím zpívat". Pokud si tuto větu říkáte od mala, nebo v horším případě vám byla přesouvána okolím, bude ve vás tato zakódována velmi hluboce. Mnoho lidí neumí, respektive nechce zpívat jenom proto, že jsou "přesvědčeni" o tom, že to neumí, ale přitom to třeba vůbec není pravda. Takových memů bychom se měli snažit zbavit.

Kniha je zajímavé zamyšlení, vedle knížek Vstup dospělým zakázán nebo Srdce zmámené láskou ji ale hodnotím až na nižší příčku.

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Plzák, člověk, Duše, Filosofie, Zamyšlení | Út 22.11.2011 | 1775x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Člověk má tři cesty, jak moudře jednat. Nejprve přemýšlením, to je ta nejušlechtilejší cesta. Druhá cesta vede napodobováním, ta je cestou nejlehčí, a třetí cesta, zkušenosti, je tou nejtvrdší."

Konfucius