JanKoWeb: Recenze - Petr Čermák: Člověk Havel
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den ptačího zpěvu.


Petr Čermák: Člověk Havel

Autor v knize popisuje docela čtivým způsobem život prezidenta Havla, od jeho mládí až do konce prezidentování. Najdeme zde i několik veselých historek z Havlova života.

Dočteme se i o původu jeho rodiny. Důraz je kladen zejména na osoby a události, které patrně nejvíce formovali Havlovu osobnost.

Velký prostor je proto kromě Havlovi samotnému věnován zejména jeho matce Boženě, manželce Olze a později Dagmar a jeho přátelům, hlavně Antonínu Maněnovi a Petrovi Pávkovi, kteří byly více než dvacet let v jeho osobní stráži. S Antonínem Maněnou se ale Havel znal už v mládí.

Autor hned na začátku sice píše, že Havla obdivuje, ale myslím, že začínat téměř každou kapitolu slovy "můj hrdina" zní po několika opakováních až příliš pateticky. (pozn. autora: nehledě na to, že jsem před čtením zrovna slyšel Donutilovo vyprávění o trhání růží na pomníku, které hončilo výdechem "hrdino". Takže mě to trochu až rozesmávalo)

Na konci je na osmi stranách stručně shrnut Havlův život pomocí nejvýznamnějších mezníků a stručného historického kontextu. A na úplný závěr je stručně shrnuto Havlovo nejstěžejnější dílo, což také oceňuji. (pozn. autora: a doporučuji navštívit Havel-Library.org, kde najdete Havlovo dílo v elektronické podobě volně ke stažení)

Kniha obsahuje také mnoho fotografií, které jsou kumutovány do dvou předělů, kde jsou vesměs popsány, ale také každá kapitola obsahuje pár dalších, které bohužel popsány nejsou.

Kniha je koncipována trochu jako volná kronika života, i když trochu zmaten jsem byl z občasných časových skoků, například léta 83-88 jsou nějak mlčky přeskočena.

Vydal Imagination of Peoplee, 2011, Brno. První vydání. To, že se jedná o první vydání, jde trochu znát, neboť kniha obsahuje sem tam nějaký překlep. Je to trochu škoda, že to korektor lépe nevychytal.

Shrnu-li, kniha mi byla velkým přínosem, je zajímavou sondou do Havlova života. Zmíněné drobné nedostatky se tak dají přehlédnout.

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Havel, životopis | So 25.08.2012 | 1729x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Nezbytným krokem k tomu, abyste od života získali věci, po kterých toužíte, je rozhodnout se, co vlastně chcete."

B. Stein