JanKoWeb: Recenze - Serge Ciccotti: Lépe porozumět sobě i ostatním

Serge Ciccotti: Lépe porozumět sobě i ostatním

Autor čtenáře docela čtivým způsobem seznamuje se spoustou zajímavých sociologicko-psychologických experimentů, z nichž si čtenář může skoro vždy vzít nějaké poučení.

Zajímavý je třeba tzv. coctail effect - tedy zastření vnímání až na sledovanou činnost. Příkladem může být, jak auto uvádí, třeba tatínek, čtoucí noviny - tázán většinou odpovídá jen "jo, jo", protože otázku příliš nevnímá.

Dalším pozoruhodným závěrem jednoho experimentu je, jak si vzpomenou na slovo, které "máte už skoro na jazyku" - užitečné je, vzpomenout si na zvuk, jak zní a zkoušet slova podobně znějící.

Dále se třeba dočteme, že gesta, používaná při mluvení, uvolňuje mozkové kapacity.

Zajímavý byl i výzkum, který "objevil" korelaci mezi nižší inteligencí a obezitou, alkoholismem a kouřením.

Hezká je kapitolka o subjektivním vnímání času, kde autor v nadsázce nabádá k experimentu - zkuste si skřípnout prsty do dveří a uvidíte, jak i ta vteřina bude nesnesitelně dlouhá a pomalá.

Člověk má strach z věcí, které nemůže kontrolovat - smrt, nemoc, zemětřesení, nehoda...

Část, věnovaná sociálním experimentům, ukazuje třeba experiment, který je možným osvětlením (nikoli ospravedlněním!) činů, které páchali za války nacisté - věnuje se totiž tomu, kam až je schopen člověk zajít. Experiment byl postaven tak, že pokusná osoba měla dávat druhé otázky a při chybné odpovědi elektrošok (postupně zesilující). Zkoumalo se, kdy pokusná osoba odmítne dále napětí zvyšovat (samozřejmě druhá osoba byl vědec, který bolest jen předstíral; to ale pokusná osoba nevěděla). Výsledky byly šokující a ještě horší bylo zjištění, že lidé jsou více ochotní druhému ubližovat, čím méně jsou s ním v kontaktu (pokus se prováděl přes telefon).

Dále se dočteme třeba o efektu pozorovatele (aneb panelákový efekt, kdy pomoc na sídlišti plném lidí paradoxně mnohdy přijde mnohem později než na malé vesnici). Chameleon efekt - kdy se chování zrcadlí na druhého (např. postoj, posez) nebo třeba proč je práce ve více lidech méně efektivní, než práce jednoho (proč neplatí, že tři dělníci udělají 3x více práce než jeden) - tzv. sociální lenost (ve skupině vymizí tlak na úspěch a motivace).

Neméně zajímavou je i kapitola o tom, proč je pro Vaši motivaci lepší dělat dobrovolnickou práci zdarma než za malé peníze.

Vydalo nakladatelství Portál, 2008, Praha. Kniha má 221 stran.

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Komunikace | Pá 14.09.2012 | 1316x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Přirozenou nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatím co těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše."

V. Havel