JanKoWeb: Zábava - Alá Jára Cimrman - o zkratce PC

Alá Jára Cimrman - o zkratce PC

Možná vás to překvapí, ale zkratka PC (laickou veřejností překládána jako personal computer) má jiný význam, než si myslíte!

Po dlouhém a usilovném pátrání, co doopravdy zkratka PC znamená, jsem se konečně dobral ke zdárnému konci. Je to díky značné zkušenosti a badatelské cimrmanologické činnosti, které se již řadu let amatérsky věnuji.

Po dlouholeté zkušenosti s prací u počítače, mě nedávno napadlo, že s onou zkratkou PC to nebude jen tak. Začal jsem tedy hledat nějaké dřívější zmínky o této zkratce a právě v té době jsem šel náhodou kolem Cimrmanova muzea na Petříně. A tam mě to teprve trklo...

Při procházení starých cimrmanových rukopisů, které mi byly na mou naléhavou žádost laskavě zapůjčeny k nahlédnutí právě z Cimrmanova muzea na Petříně, jsem u svazků se hrou Afrika mimo vysvětlení písmen "www" a například ještě "zavináče", kteréž to velmi kvalitně osvětluje Cimrmanovo divadlo ve svých seminářích ke hře Afrika, objevil, že zkratka PC je skutečně dílem Járy Cimrmana.

Jak jsem totiž předpokládal, označoval Cimrman ve svých poznámkách touto zkratkou počítací stroje, o kterých předpokládal, že budou jednou téměř ve všech domácnostech. Nesmíme totiž zapomínat, že počítače nejsou věcí tak mladou jak si možná myslíme, např. v Rozumu do kapsy se dočteme, že už roku 1833 byl angličanem Charlesem Babbagem navržen počítací stroj, prototyp dnešních počítačů.

Cimrman si byl vědom toho, že přijde doba, kdy člověk bez počítače neudělá takzvaně ani ránu a právě proto dal takovým přístojům přiléhavou zkratku PC - "Požírače času". Mělo to být patrně varování lidem, kteří, jak říkal, "sedíce u počítačů, budou pojem o čase ztráceti". Tato zkratka měla být tedy jakýmsi upozorněním před zapálenou prací s počítačem.

Bohužel, jako mnoho slov a věcí, tuto zkratku američané zkomolili na dnes známou podobu Personal Computer.

Až ale budete sedět někdy u počítače a přijde vám na mysl ona zkratka PC, vzpomeňte si na Járu a jeho požírače času a dejte si aspoň chvilku pauzu!

Převzato ze starého Jankowebu
Rubrika Zábava | Tagy Cimrman, Recese, Humor, | Pá 24.04.2009 | 3318x

Související články:

Lookendseenův teorém aneb jednoduchá pomoc při řešení problémů (vydáno So 24.04.2010, 15:54)
Alá Jára Cimrman - o zkratce PC (vydáno Pá 24.04.2009, 10:42) - právě čtete

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Soudy o druhých jsou odcizená vyjádření našich vlastních nenaplněných potřeb."

M. Rosenberg