JanKoWeb: Ze života - Noc kostelů 2012 a koncerty
jankoweb.wz.cz
Den Slunce a světový den svobody tisku.


Noc kostelů 2012 a koncerty

Přes mírné obavy, že bude všude příliš lidí, zavítal jsem na Noc kostelů 2012. Musím říci, že mě velmi mile překvapila organizace - brožurka s mapkou byla vynikající navigací, to jsem ani nemusel tak pečlivě studovat webové stránky s programy. Shrnu tedy cestu (řazeno od nejzajímavějšího).

Kostel Panny Marie Sněžné, Jungmanovo nám.

Návštěva tohoto kostela ve mě zanechala nejhlubší dojem. Možná i tím, že jsme tam byli až kolem 23 hodiny, takže už byla tma, na klenbu kostela dopadala žlutá světla venkovního osvětlení a vytvářela s malovanými hvězdami přenádhernou hru světla a stínu.

Uprostřed kostela se táhla řada zapálených svíček, jako poděkování (každý dostal svou a mohl si ji zapálit). Nádherná prostora i celého kostela, (i, když jsem na to koukal zpětně - krásně udělané stránky s historií).

Nádherné varhany a ještě hezčí povídání mladého sympatického a velmi nadšeného varhaníka Přemysla Kšici. Varhanní koncerty.

Skutečně skvělý zážitek...

Kostel Matky Boží před Týnem, Staroměstské nám.

Chvilku jsme tam nemohli trefit (vchod je skrz podloubí a průchod přímo z náměstí, nikoli ze strany). Krásný kostel, ve kterém mě vedle prostory a varhan zaujal hlavně jeden dřevěný vyřezávaný oltář, třetí vlevo - úchvatná práce ("3D" řezba výjevů, velmi detailní, krásně plastické). Zobrazoval několik obrazů, na každém byl nějaký děj (což na mnoha  oltářích postrádám). Z hlediska uměleckého zážitku naprosto jedinečný oltář, takový jsem jinde zatím neviděl.

Bazilika sv. Jakuba Staršího, Malá Štupartská

Nádherný kostel. Při vstupu jsem byl uchvácen obrovských prostorem, který je geniální optickou iluzí (rozestupy žebroví hlavní lodě se totiž směrem k oltáři zmenšují, navíc klenba je vymalována obrazy opticky zvětšujícími prostor).

Jsou tam nádherné 4 manuálové varhany (největší v Praze, 2. největší v republice), tuším, že mají přes 8000 píšťal a jejich zvuk je skutečně impozantní (varhany byly součástí prohlídky).

Ke kostelu přináleží ještě klášter. Varhanní koncerty.

Chrám sv. Mikuláše, Staroměstské nám.

Hezká prostora, varhany menší. Otevřeno bylo až od 21:30 (předtím tam byl tuším nějaký komerční koncert, které jsou tam mám pocit neustále), kdy byl na programu jazz - skladby Abby, Beatles a další hrané na varhany, zajímavý zážitek.

Kostel U Salvátora, Salvátorská

Dost moderně vypadající kostel, prostorný, s vyhlídkovou terasou, na které ale moc vyhlídka na můj vkus nebyla. Každou první středu v měsíci se zde konají varhanní koncerty, vstupné často dobrovolné.

Kostel Sv. Havla, Havelská

Pěkný kostel, velká prostora, ale dost tmavý. Hezké varhany.

Kostel sv. Šimona a Judy, Dušní

Kostel se hodně používá ke konání koncertů.

Kaple sv. Máří Magdalény, nábř. Edvarda Beneše

Tam bylo moc lidí, takže jsme toho moc neviděli.

 

Rubrika Ze života | Tagy Kostely | St 06.06.2012 | 1031x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Každý je ochoten udělat nesmírné množství práce, pokud se nejedná o práci, kterou by měl udělat teď hned."

R. Benchley