JanKoWeb: Ze života - Pořad o reklamě a původ samotného slova "reklama"

Pořad o reklamě a původ samotného slova "reklama"

Už jako malé robátko jsem měl svou teorii na původ slova reklama - jako malý jsem si myslel, že se jedná o registrované klamy:-)

Teď jsem ale při poslechu pořadu ČRO2 Čaj pro dva na téma reklamy z 29.5.2012 zaslechl skutečný etymologický původ slova a pak našel i zajímavý dotaz na ptejteseknihovny.cz ohledně slov klam a reklama, který zde pro jeho zajímavost odcituji:

Slovo „klam“ vzniklo z praslovanského „klamati“ (spojuje se se slovy „klímat“ a „klonit“). Dle etymologa Jiřího Rejzka lze přijmout, že významový posun tohoto slova vypadal takto: naklánět → houpat → klamat, lhát (srov. obecně český expresivní výraz „houpat někoho“ ve smyslu „balamutit“).
Slovo „reklama“ pochází z francouzštiny. Původně označovalo novinovou upoutávku na spodním okraji stránky. Vzniklo ze slovesa „réclamer“ – „žádat, reklamovat, vymáhat“ (z latinského „reclamare“ – „znovu volat“, v posunutém významu „hlasitě odporovat“).

Slova „klam“ a „reklama“ nemají tedy společný původ. Dříve z těchto dvou slov existoval „klam“.

[citováno z ptejteseknihovny.cz, Zdroj: Rejzek, J.: Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2001.]

Rubrika Ze života | Tagy Reklama | Čt 31.05.2012 | 4020x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Přirozenou nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatím co těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše."

V. Havel