JanKoWeb: Počítače a IT - Opera 10.60 - novinky očima uživatele

Opera 10.60 - novinky očima uživatele

Aktualizoval jsem na Operu 10.60 a zde jsou moje prvotní postřehy a dojmy...

Rychlost

Subjektivně mám pocit, že Opera nabíhá mnohem rychleji než dříve. Také to vypadá, že odpadl problém se zavřením a rychlém znovuspuštěním Opery, kdy mi dříve hlásila, že nelze spustit, protože již jedna instance běží (patrně se program ještě nějakou dobu ukončoval i když se tvářil, že již neběží). Pokud se chvíli po zavření programu počkalo, problém nenastal.

Zobrazení

Ke změně došlo v zobrazení stránek a interpretaci css. Moje stránky nyní vidím zobrazené menším písmem, patrně se jedná o posun k unifikaci zobrazení s ostatními prohlížeči (dříve měly mé stránky v Opeře písmo ze všech prohlížečů největší; samozřejmě při standardním nastavení). Když na to tak koukám, tak teď je větší písmo ve Firefoxu.

Zároveň patrně došlo ke změně interpretace tabulek, protože třeba moje admninistrace webu se na jednom místě zcukla (ovšem jen při určité šířce obrazovky; pro opravu jsem tam musel do kódu přidat za tag "div" další zalomení).

Dále mi přestalo fungovat podbarvení rozbalovací nabídky (tag option). Takových bugů v zobrazení jsem objevil již více:-(

Skin a rozložení okna

Protože se mi standardní design Opery od verze 10.x nelíbil, používal jsem stále upravený skin vzatý z Opery 9.64. Ten ale v nové Opeře nefunguje, v nabídkách a dialozích se nezobrazují některé popisky polí a tlačítek. Musel jsem tedy změnit skin na "Standardní Opera", ale musím říci, že s nastavením pralesní zelené se mi líbí skoro víc:-) S novým skinem také souvisí to, že nově otevřené panely stránek, které ještě nebyly zhlédnuty, jsou opatřeny malým modrým puntíkem.

Velmi vítanou novinkou je pro mě v tomto skinu to, že ouška stránek v panelech jsou zcela nahoře v linii tlačítek pro zavření, minimalizaci a obnovení okna (okno tedy nemá běžné záhlaví). To se mi líbí, protože je to praktické šetření místem. Na druhou stranu je místa pro ouška panelů trochu méně a při více otevřených panelech jsou ouška dost maličká.

Poznámka do pole

Zmizela mi možnost vložit poznámku do textového pole. Při kliknutí pravým tlačítkem myši na textovém poli je nabídka Vložit poznámku zašedlá, i když poznámek mám ažaž.

EDIT: důvodem byla má úprava kontextového menu (viz podobný problém).

Řešením je buď návrat ke standardnímu nastavení menu (Nastavení / Pokročilé volby / Lišty a menu) nebo úprava problematické části kódu v profilu ve složce Menu (u mě soubor standard_menu (1).ini) - řádek:

Submenu, M_INSERT_NOTE, Internal Note List
nahradit za:
Submenu, M_INSERT_NOTE, Internal Note List, 0

Možné však je, že to není jediný problém a nějaké další potíže s kontextovým menu nastanou ještě časem. Zatím vše ale na první pohled funguje:-)

EDIT: nefunguje ještě otevírání panelů na pozadí, z mého upraveného menu.

Stránka do poznámek

Nevím, zda to již bylo i v předchozích verzí Opery, já to zaznamenal až teď. Pokud na některé stránce vyberete část textu a stisknete Ctrl + Shift + C (případně pravým - Kopírovat do poznámek), uloží se do poznámek název stránky společně s označeným textem a datem uložení. Poklepáním na takovouto poznámku, která je odlišena od ostatních ikonou (většinou logem stránky, favicon), otevře se stránka, ze které byl text uložen.

Docela praktická věcička, jedním kliknutím máte uložen čas, url a požadovanou část stránky.

Speed dial

SpeedDial doznal také drobné úpravy - číslo stránky již nezabírá místo náhledu a je umístěno pod ním vedle popisku.

Z nastavení Opery (opera:config) zmizela volba speeddialsearchtype, která umožňovala skrýt vyhledávací pole na SpeedDial stránce. Pokud nechcete, aby se Vám zmíněné pole zobrazovalo (já mám třeba malý display, takže mi zbytečně zabírá místo), postupujte následovně: na stránce SpeedDial klik na šipičku vlevo od vyhledávacího pole / Správce vyhledávačů. Najděte vyhledávač použitý ve SpeedDial (zobrazil se při kliknutí na výše zmíněnou šipičku) a zvolte Upravit / Podrobnosti - odškrtněte Použít jako vyhledávač pro rychlý přístup.

Vyhledávání na stránce

Vyhledávání na stránce je konečně integrováno do lišty, takže již odpadá otravné přesouvání vyhledávacího okénka po obrazovce v případě, že se klíčové slovo nachází přímo pod ním.

Nápověda při zadávání adresy

Změny také doznala nápověda, která vyskočí při psaní adresy do adresního řádku. Je v ní možnost historie a je podle mě o něco přehlednější.

Tolik asi mé první dojmy z Opery 10.60.

Rubrika Počítače a IT | Tagy Opera, 10.60, Dojmy, Recenze | Čt 08.07.2010 | 1819x

Související články:

Opera: gesta myší a uložení cíle odkazu jako soubor na klávesovou zkratku (vydáno So 19.05.2012, 15:24)
Opera mail: český slovník pro kontrolu pravopisu (vydáno Ne 09.10.2011, 21:23)
Opera Mail: nastavení stahování těla zpráv (vydáno So 01.10.2011, 13:45)
Opera: blokování obsahu aneb konec otravných reklam (vydáno Po 19.07.2010, 18:53)
Opera 10.60 - novinky očima uživatele (vydáno Čt 08.07.2010, 23:04) - právě čtete
Opera - vlastní tlačítka (vydáno Po 31.05.2010, 18:34)
Opera 9.64 - úpravy a vylepšení (vydáno St 08.07.2009, 13:59)

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Naděje je stav ducha, který dává smysl našemu životu."

V. Havel