JanKoWeb: Počítače a IT - Sejmutí obrazovky neboli printscreen
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den proti hluku.


Sejmutí obrazovky neboli printscreen

PrintScreen se může hodit, pokud třeba píšete nějaký článek, ve kterém potřebujete ilustrovat okno nějakého programu, ale i v řadě dalších případů. Podívejme se, jak si práci usnadnit.

Standardní způsoby ve Windows

Standardně se sejmutí celé obrazovky bez kurzoru dociluje stiskem klávesy označené PrtSc, případně přímo Print Screen, nebo něco na ten způsob.

Pro sejmutí pouze aktivního okna použijte klávesovou zkratku výše uvedené klávesy a Altu, tedy Alt + PrtSc.

Po stisku klávesy PrtSc dojde k uložení obrázku obrazovky do schránky, takže je ještě pro uložení třeba otevřít nějaký obrázkový editor (například níže uvedený Irfan View) a v něm zvolit "Vložit" standardní zkratkou Ctrl + V (případně v nabídce menu Úpravy).

Pokročilá sejmutí obrazovky i s myší

Pokud jej již nepoužíváte, stáhněte a nainstalujte si program Irfan View (vynikající program na úpravu a prohlížení obrázků, u některých distribucí ani není nutná instalace a lze jej používat jako portable aplikaci).

Po spuštění programu zvolte Nastavení / Sejmutí obrazovky (klávesová zkratka C). V otevřeném dialogovém okně můžete zvolit klávesovou zkratku (příp. časový limit), která způsobí sejmutí obrazovky.

Též je možné nastavit, zda se má sejmout celá obrazovka, nebo jen aktivní okno, zda se má do obrázku vložit i kurzor a další nastavení.

Dialogové okno Irfan View - Sejmutí obrazovky
Dialogové okno Irfan View - Sejmutí obrazovky
Rubrika Počítače a IT | Tagy IrfanView, PrintScreen, Sejmutí, Obrazovka | Pá 09.07.2010 | 9278x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Člověk má tři cesty, jak moudře jednat. Nejprve přemýšlením, to je ta nejušlechtilejší cesta. Druhá cesta vede napodobováním, ta je cestou nejlehčí, a třetí cesta, zkušenosti, je tou nejtvrdší."

Konfucius