JanKoWeb: Počítače a IT - ReRe: připomínač přestávek aneb zdravější práce s počítačem

ReRe: připomínač přestávek aneb zdravější práce s počítačem

Program ReRe je velmi praktická utilita pro práci u počítače. V nastaveném intervalu uživatele odhání od obrazovky počítače. Sám jsem si podobný prográmek kdysi dělal - viz Program Pamětník. Musím ale říci, že tento je praktičtější.

Šílenost?

Kdo si říkáte, že je to nesmyl, možná jste neslyšeli o Repetitive strain injury. Z osobní zkušenosti vím, že člověk se často u počítače zapomene - nastane tzv. flow stav (psychologický termín pro stav, kdy je člověk svou činností vtažen natolik, že zapomíná sám na sebe a nevnímá okolí). Ruku na srdce - nikdy se vám to u počítače nestalo?

Musím říci, že na pracovní výkon má takováto utilita nevídaný pozitivní vliv.

Možnosti programu

Program ReRe je velmi šikovně udělán - schová se v Systray, ale uživatel má možnost zobrazit si malé plovoucí poloprůhledné okénko s časem, který zbývá do přestávky. Zároveň je možné program "zapauzit" nebo vyvolat přestávku ručně.

Jak se program během přestávky zachová lze nastavit: může jen zbarvit plochu do zadané barvy se zadanou průhledností, nebo zablokovat myš či klávesnici (10 vteřin po aktivaci celoobrazovkového módu).

Doporučené nastavení

Sekce Time: Work duration: 45 minut, Relax Duration: 3 minuty, povoleno Long relax, every short relax 1 times (to znamená, že po 45 minutách práce se vyhlásí 3 minutová přestávka, a celkově po hodině a půl jedna 10 minutová).

Sekce Notify: zaškrtnuto Pre-Notify, Screen Mask (posutovátko na "opaque"), Color custom - zelená (je dobrá na oči). Animation Slow (pomalostí vás upozorní, že máte dokončit práci).

Pozorování - když jsem neměl screen mask na "opaque" (tj. bez průhlednosti), měl jsem tendenci při "zatažení" ještě něco dělat a pauzu v zápalu práce ignorovat;-) Stejně tak, když jsem neměl Lock Input Mouse - po 10 vteřinách se zablokuje myš, měl jsem tendenci přestávku odkládat.

ReRe - relax reminder
ReRe - relax reminder

ReRe na Stahuj.cz (0.8.1 Build 00091), web programu What is ReRe?.

Rubrika Počítače a IT | Tagy Připomínání | St 25.04.2012 | 1396x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"I kdybyste byli na správné cestě, pokud tam budete jen tak dřepět, může vás nanejvýš něco přejet."

W. Rogers